Kansanedustajaehdokas haluaa pelastaa tiekarhut

Kansanedustajaehdokas Mikko Kärnä (kesk.) Enontekiöltä haluaa pelastaa tiekarhut. Kärnä haluaa kampanjallaan kiinnittää huomiota teiden kunnossapitoon, joka on hänen mielestään riittämätöntä.

Tiehöylä
Pekka Ounaslehto tiekarhussa
Hillevi Antikainen / Yle

– Yksi "suurpeto" on maastamme käynyt niin vähiin, että sen pelastamiseksi on ryhdyttävä välittömiin toimenpiteisiin – ja se on tiekarhu, Kärnä kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Kärnän mukaan urakoitsijoita on turha syyttää huonosta tienpidosta, sillä syypää on valtion liian pienet määrärahat.

– Jos tiestö olisi tässä kunnossa Helsingissä ja Uudellamaalla, niin autokauppiailla ainakin olisi lokoisat oltavat, sillä peltiä ruttaantuisi päivittäin hurjia määriä, ehdokas jatkaa.

Kärnän mukaan teiden kunnossapitoon varattuja määrärahoja on vähennetty viime vuosina etenkin syrjäseuduilla ja kun kustannussyistä tiekarhujen käytöstä on siirrytty kuorma-autoihin kiinnitettäviin höyliin, ei jälki ole yhtä hyvää.

– Esimerkiksi polanteiden poistossa tiekarhu on täysin ylivertainen. Tiekarhu ei nuku talviunta, vaan se on työkoneena ainoa, jolla voidaan poistaa tehokkaasti "nimismiehen kiharat" sorateiltä.

Kärnän tiekarhun pelastamiskampanjassa halutaan lisätä erityisesti pohjoisen teiden kunnossapitoon tarkoitettuja määrärahoja. Tiekarhut Kärnä toisi takaisin tukemalla niiden hankintaa verohelpotuksin ja vaatimalla urakointia järeällä kalustolla. Lisäksi hän lisäisi yhteistyötä Ruotsin ja Norjan kanssa teiden kunnossapidosta.

Kärnä haastaa muun muassa pikaviestipalvelu Twitterissä ihmisiä lähettämään kuvia tiekarhuista hästägillä #pelastetaantiekarhut.