yle.fi-etusivu

Suurvaltain puolustusrahat moninkertaisia Eurooppaan verrattuna – katso grafiikka

EU:ssa jotkut poliitikot ovat ehdottaneet Euroopan oman armeijan perustamista. Mutta millaisia panostuksia EU-maat ovat satsanneet omiin puolustusvoimiinsa?

Ulkomaat
Grafiikkaa.
Lähde: globalfirepower.comYle Uutisgrafiikka

Euroopan suurimmat puolustusbudjetit ja sotilasmäärät ovat vain murto-osa suurvaltojen panostuksista. Esimerkiksi Yhdysvaltain puolustusbudjetti on yli kolminkertainen verrattuna viiden EU:n suurimman maan budjetteihin.

Myös Venäjä – jonka varalta muun muassa EU:n komission presidentti Jean-Claude Juncker haluaisi yhteisen armeijan perustaa – investoi enemmän puolustusbudjettiinsa kuin yksikään EU-maa. Aktiivipalveluksessa Venäjällä on enemmän henkilöitä kuin kolmella kärkipään EU-maalla.

EU ei ole tehnyt päätöstä omasta armeijasta, eivätkä kaikki jäsenmaat siihen todennäköisesti suostuisi. Tähän mennessä esimerkiksi EU:n nopean toiminnan joukkoja ei ole käytetty kertaakaan, vaan erilaisia operaatioita on toteutettu mieluummin sotilasliitto Naton kautta. EU:n 28 jäsenmaasta 22 kuuluu Natoon.

EU:n nopean toiminnan joukot on muodostettu yhteensä 18 pataljoonasta, joista kerralla valmiina on 2, noin 1 500 hengen pataljoonaa. Niitä voitaisiin käyttää kriisienhallintaan esimerkiksi YK:n rauhanturvaoperaatioita tukien.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hallituspolitiikka

Asiantuntijat varoittavat kaaoksesta: Soten uudet tietojärjestelmät yhä liian hataralla pohjalla

Doping

Venäjä menetti taas lisää Sotshin olympiamitaleita – kisojen mitalitilaston ykkösenä keikkunut isäntämaa on pudonnut jo neljänneksi

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Maajoukkuekoripallo

Tässä on Susijengin kokoonpano MM-karsinta-avaukseen – Korisliigan paras kotimainen pistemies ulkona