1. yle.fi
  2. Uutiset

Kehitysministeri Sirpa Paatero on valmis rakentamaan Vuotoksen tulvasuojelualtaan ja Sierilän voimalan Kemijokeen

Kehitys- ja omistajaohjausministeri, SDP:n Sirpa Paatero tukee Sierilän voimalaitoksen sekä Vuotoksen tulvasuojelualtaiden rakentamista. Ministeri Paateron mielestä Kemijoki Oy:n valta päättää myös tulevaisuudessa omien voimaloiden tuotannosta ei vähene, vaikka yhtiö siirtää valvomotoiminnan Fortumille Espooseen tämän vuoden aikana.

Kotimaan uutiset
Kehitysministeri Sirpa Paatero Kemijoki Oy:n valvomossa Rovaniemellä.
Kehitysministeri Sirpa Paatero Kemijoki Oy:n valvomossa Rovaniemellä.Uula Kuvaja / Yle
Kehitysministeri Sirpa Paatero Kemijoki Oy:n valvomossa Rovaniemellä.
Kehitysministeri Sirpa Paatero Kemijoki Oy:n valvomossa Rovaniemellä.Uula Kuvaja / Yle

Kemijoki Oy on siirtämässä voimaloiden ensisijaisen valvomotoiminnan Fortumille Espoon Keilaniemeen. Siirto tapahtuu vuoden 2015 aikana. Siirtoa on perusteltu sillä, että Kemijoki Oy:n Rovaniemen valvomon laitteet ovat vanhanaikaiset ja valvomon uusiminen ja muuttaminen vaatisi merkittäviä investointeja.

Valvomotoiminnan siirtäminen Fortumille on myös viimeinen merkittävä vaihe Kemijoki Oy:n uuden toimintamallin osalta. Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) vieraili maanantaina Rovaniemellä ja tutustui Kemijoki Oy:n valvomoon. Paateron mielestä valta Kemijoen voimalaitosten osalta ei ole siirtymässä silti Fortumille.

- Kyllähän se Kemijoki Oy omistaa ja hoitaa näitä laitoksia täällä ja kyllähän Fortum on tällä hetkellä aika iso toimija ja osakas tässä yhtiössä. Se, että ne toiminnat siirtyvät, on tietysti hyvä puoli silti, että täältä ei vähene yhtään työntekijää. Tänne jää varajärjestelmä, elikkä kaikkia toimintoja tarvittaessa voidaan kuitenkin vielä täältä ohjata jos jotakin tapahtuisi, sanoo kehitysministeri.

Rovaniemelle jää vanha valvomo varavalvomoksi. Laitteisiin tehdään joitakin tarvittavia uudistuksia jotta se voi toimia yhdessä Fortumin valvomon kanssa. Rovaniemelle jää seitsemän henkilöä pyörittämään valvomoa arkipäivisin normaaleina työaikoina. Nykyisin valvomo pyörii kolmessa vuorossa.

Ministeri valmis valjastamaan Kemijokea lisää

Kemijoki Oy ei virallisesti enää toimi Vuotoksen altaan rakentamiseksi, mutta Lapin liitto sen sijaan on jatkanut Vuotoksen altaan rakentamiseen tähtääviä toimia, tosin Kemihaaran tulvasuojelualtaaseen verhottuna. Altaan tarpeellisuus on perusteltu muun muassa Rovaniemen tulvasuojelulla. Kehitysministeri Sirpa Paatero on myös valmis rakentamaan Vuotokseen tulvasuojelualtaan.

- Kyllä minä itse näen, että se voi olla yksi ratkaisu tämmöisessä kohtaa kun tämä joki on jo pitkälti rakennettu ja näitä voimalaitoksia on tässä joessa aika paljon, vahvistaa Paatero.

Se, kuinka raskaasti Vuotos pitäisi valjastaa, jää ministerin vastauksessa hieman arvailun varaan. Riittäisikö pelkkä keväisten tulvavesien väliaikainen pysäyttäminen altaaseen vai pitäisikö rakentaa Vuotokseen myös voimalaitos. Vastauksen perusteella voisi kevyempikin vaihtoehto riittää.

- Kyllähän siitä se hyöty tulee vesivoiman käyttöön vaikka se rakentaminen tällä hetkellä olisi tarpeen tulvien välttämiseksi. Koska silloin ne ylimääräiset vedet, jotka nyt joudutaan juoksuttamaan läpi, myös hyödyntämään vesivoimatuotannossa, perustelee kehitysministeri Sirpa Paatero Vuotoksen tulva-altaiden tarpeellisuutta.

Sierilän voimalaitoksen rakentamisesta ministeri Paaterolla on kuitenkin selkeä kanta. Yksi voimalaitos lisää ei Kemijokea enää enempää pilaa.

- Minä näen, että se uusi hieno rakentamiskohde kun moneen vuoteen ei ole pystytty tekemään tämmöisiä uusia hankkeita ja kyseessä on jo pitkälti rakennettu joki jossa on monta voimalaitosta. Se, että siihen tulee yksi lisää, niin näen sen pelkästään positiivisena, lataa ministeri Paatero.

Lue seuraavaksi