KKO vahvisti Verkkokauppa.comin miljoonien hyvistysmaksurästit

Verkkokauppa.com ja sen virolainen tytäryhtiö joutuvat maksamaan Teostolle 3,5 miljoonan euron hyvitysmaksut viivästyskorkoineen.

Kotimaa
Verkkokauppa myymälän sisäänkäynti.
Verkkokauppa.com

Korkein oikeus on vahvistanut Helsingin hovioikeuden päätöksen, joka velvoittaa Verkkokauppa.comin ja sen virolaisen tytäryhtiön Arctecho Oü:n maksamaan Teostolle yhteisvastuullisesti hyvitysmaksurästejä 3,5 miljoonaa euroa viivästyskorkoineen.

Tapaus sai alkunsa vuonna 2008, kun Teosto haastoi hyvitysmaksun piiriin kuuluvia laitteita Suomessa myyneet yhtiöt oikeuteen, koska nämä eivät maksaneet laitteista hyvitysmaksua. Hyvitysmaksua maksetaan tallennuskapasiteetin mukaan muun muassa tyhjistä CD-ja DVD-evyistä, mp3-soittimista ja tallentavista digibokseista. Teosto kerää maksut Suomessa ja tilittää ne edelleen luovan alan tekijöille opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti.

Korkein oikeus katsoo, että Verkkokauppa.comin virolaisen tytäryhtiön toiminta on ollut täysin sidoksissa emoyhtiön toimintaan ja sen keskeisenä perusteena on ollut lakisääteisen veloitteen välttäminen.