Jalkapalloilija kirjoittaa ylioppilaaksi kahdessa kaupungissa – pulpettien välillä 400 kilometriä

Janni Laakso on puolivälissä ylioppilaskirjoitusurakkaansa, jonka hän on jakanut kolmelle kerralle. Hän hajauttaa kirjoitukset myös fyysisesti, sillä viime syksynä englanti tuli kirjoitettua Forssassa. Kevään matikka urakoidaan Kokkolassa kuten myös viimeiset kokeet ensi syksynä – ainakin suunnitelmien mukaan. Jalkapallo kun vaatii välillä pieniä järjestelyjä.

Kotimaa
Janni Laakso kasvattajaseuransa väreissä.
Laakson perhe

Janni Laakso on jalkapallon alle 19-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni. FC Hongan riveissä pelaava Laakso muutti pari viikkoa sitten Espooseen. Siellä hän ei kuitenkaan ylioppilaskirjoituksia hoida, vaan kotikaupungissaan Kokkolassa.

Viime syksynä englanti piti kirjoittaa Forssassa, sillä maajoukkueen EM-alkukarsinnat pitivät nuoren naisen Eerikkilässä. Forssasta löytyi lähin kirjoituspaikka. Kotikoulu hoiti paperit Forssaan ja Janni kuljetettiin paikalle.

– Aluksi ajattelin, että voi ei, tämä varmasti vaikuttaa negatiivisesti tulokseen. Mutta se oli tosi pieni koulu, siellä oli vähän kirjoittajia ja rauhallinen ilmapiiri.

Ylioppilastutkintolautakunta ei kerää tietoa siitä, kuinka moni kirjoittaa useammassa lukiossa. Koulut hoitavat järjestelyn keskenään. Tutkintosihteeri Elina Jäntti arvioi, että määrä on pieni.

Omassa koulussa kaverien hermoilu tarttui

Järjestely jännitti Jannia jonkin verran, mutta myöhemmin ruotsin kirjoitukset omassa koulussa Kokkolassa näyttivät kolikon toisen puolen:

– Ylimääräistä jännitystä loi kyllä se, että oli kaikki kaverit siinä lähellä ja ne hermolili. Kun niiden kanssa tuli juteltua, tuli sellainen olo, että osaankohan mä mitään. Forssassa sai hiljaa keskittyä ja olla rauhassa ennen koetta.

Kevään matematiikan Janni kirjoittaa silti Kokkolassa, ja uskoo, että loput aineet hoituvat samassa koulussa. Kevään ja syksyn kirjoitusten väliin mahtuvat muun muassa jatkokarsinnat Portugalissa ja mahdollinen lopputurnaus kesällä Israelissa.

Urheilulääkärin urasta haaveileva Laakso on tyytyväinen siihen, että järjestelyissä löytyy joustovaraa:

– Vaikka aluksi pelottikin.