Vaaranlammen koulun opettajilla oireita, sisäilmasta ei mittauksissa löydy aiheuttajaa

Vaaranlammen koulun sisäilman parannus alkaa periaatteessa olla loppusuoralla. Mittausten perustella ilmasta ei löydy ongelmia ja syksyllä tehdystä korjausohjelmasta on tekemättä enää ilmastoinnin säätöjä. Muutamia opettajia on silti jouduttu siirtämään muihin kouluihin.

Jorma Turpeenniemi
Vaaranlammen koulurakennus
Vaaranlammen koulua on remontoitu vuosien varrella miljoonilla euroilla.Vesa Vaarama / Yle
Vaaranlampi
Vaaranlammen koulun rehtoria Jorma Turpeenniemeä haastattelee Vesa Vaarama. Kuva: Miikka Miinala / Yle

Syksyn mittausten saldo oli, että koululla ei ole vakavia sisäilmaongelmia. Puutteita löydettiin lähinnä ilmastoinnista. Joululoman aikana koulun tiloissa on tehty ylimääräisiä siivouksia ja ilmastoinnin säädöt saadaan valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.

Tilanteen pitäisi periaatteessa olla kunnossa, mutta koululta on kuitenkin siirretty neljä oireilevaa opettajaa muihin kouluihin ja viides siirtyy syksyllä.

– Täältä on useita opettajia siirretty muihin kouluihin, koska jotkut viranomaiset ovat katsoneet että heidän ei ole järkevää tällä hetkellä työskennellä Vaaranlammen koulussa.

– On oireita, joiden voidaan katsoa johtuvan osittain täältä Vaaranlammen koululta ja osa on tietynlaisena varotoimenpiteenä tämän kevään poissa. Kun saadaan kaikki korjaukset tehtyä ja syksy tulee, niin katsotaan voiko osa heistä palata tänne vai ovatko he uusissa paikoissa ensi vuonnakin, Vaaranlammen koulun rehtori Jorma Turpeenniemi sanoo.

Kaikki on tehty, tutkimuksissa ei löydy syytä

Vaaranlammen koululla on tehty kaksi isoa remonttia kosteusongelmien vuoksi ja niiden lisäksi pienempiä korjauksia on tehty kymmeniä. Mittausten mukaan kaikki on kunnossa.

– Kaikki mitä ongelmia vuosien varrella on havaittu, on korjattu. Täällä on vuosien varrelle tehty miljoonien eurojen edestä korjauksia ja aina on reagoitu asioihin, mitään ei ole lakaistu maton alle, mutta siitä huolimatta olemme tällaisessa tilanteessa.

– Viimeisissä tutkimuksissa ei löydetty mitään sellaista mikä voisi kuulemma olla syynä näihin ongelmiin. Syksyn mittausten jälkeen esittelijät käyttivät jopa ilmaisua, että tämä on harvinaisen hyvässä kunnossa oleva koulu. Mistä tämä sitten johtuu, siihen minulla ei ole vastausta antaa, rehtori Jorma Turpeenniemi sanoo.

Ongelma nujertamassa hyvän koulun?

Vaaranlammen koulu sijaitsee siinä mielessä hyvällä paikalla, että koululla on laajat piha-alueet ja avarat näkymät. Pihassa on tilaa omalle luistinkentälle ja pallokentälle ja hiihtoladutkin löytyvät aivan lähimaastosta.

Paikka etelään laskeutuvassa rinteessä on lämmin ja aurinkoinen. Mutta silti tulevaisuus vaikuttaa synkältä.

– Minua henkilökohtaisesti kaikista eniten tässä harmittaa se, että näin hyvällä paikalla, näin hyvät pihat, erinomainen opettajakunta. Koulu hyvällä alueella missä se pystyy vaikuttamaan alueen kasvatukseen ja oppilaiden kasvamiseen, ja me ollaan saatu erinomaisia tuloksia aivan kansallisissa ja kansainvälisissä mittauksissa aikaan. Vaaranlammen koulun rehtori Jorma Turpeenniemi sanoo.

– Kaikki asiat tahtoo hukkua tuonne sisäilmaongelmien alle ja se on kyllä suuri vääryys tälle koululle ja koulun henkilökunnalle.

– Se tahtoo välillä nujertaa sekä vanhemmat, oppilaat, opettajakunnan että henkilökunnan, kun se positiivinen asia on tahtonut nyt viime vuosienaikana kadota negatiivisten asioiden alle.