Puutarhuri pistää viherpeukaloille vielä jäitä hattuun – "En usko kevääseen ihan täysin"

Kokenut puutarhuri Pernilla Lindvall ei kehota ryntäämään vielä täysillä puutarhatöihin, sillä takapakkiakin voi olla tulossa. Jos sormia kuitenkin syyhyttää, kalkitsemiseen ajankohta on sopiva. Myös monien puiden ja pensaiden leikkaaminen on tälle ajalle passeleita töitä.

Kuva: Heidi Törnroos / Yle

Sipulikasvit alkavat jo nousta – myös Kokkolassa puutarhakeskusta pyörittävän Lindvallin krookukset kurkistelevat jo. Yöpakkanen voi silti verottaa kukkanuppuja. Perennatkin voivat nostaa päätään, mutta suojapeitteet kannattaa puutarhurin mukaan pitää vielä esimerkiksi ruusujen päällä, ehkä vähän keventäen.

– Yölämpötilan vaihtelu on aina hankalaa kasveille, muistuttaa Lindvall.

Yli 20 vuotta alalla ollut puutarhuri muistuttaa, että viime talvi oli pitkälti samankaltainen kuin tämä, ja sitä seurannut alkukesä oli kylmä. Hän muistuttaa, että takapakkeja tuppaa tulemaan:

– Kannattaisi malttaa vielä – en usko tähän kevääseen ihan täysin vielä! nauraa Lindvall.

Kalkkia, suojaa ja saksimista

Jos kuitenkin veri vetää puutarhatöihin, kannattaa aloittaa kalkitsemisesta eli parantaa happamaan maan pH-arvoa.

– Kalkitseminen kannattaa nyt, sillä kun maassa on kosteutta, kalkki imeytyy hyvin.

Havut ja alppiruusut ovat happaman maan kasveja. Monet muut marjapensaita ja koristekasveja myöten taas tarvitsevat kalkkia lisäpotkuksi: ne saavat maasta paremmin ravinteita, kun pH on oikea.

Tuulisen talven jäljiltä pihan voi myös siivota irronneista risuista. Samoin voi aloittaa leikkaamise: leikata voi kaikkia lehtipensaita ja suurinta osaa puista, kunnes lehti puhkeaa. Kirsikkaa, vaahteraa ja koivua ei kannata leikata keväällä, vaan elokuussa.

Havujen suojaaminen on erittäin tärkeää tuulisina päivinä, jolloin aurinko lämmittää ja yhdessä tuulen kanssa haihduttaa paljon:

– Alppiruusut ja havut ovat ikivihreitä, ne haluaisivat vettä maasta, mutta eivät saa. Silloin ne suojataan peitteellä – ei muovilla – jotta haihdutus vähenisi.

Nuorilla taimilla riski kuolla on suurempi, vanhemmat yksilöt laajoine juuristoineen taas pärjäävät paremmin.