PAM: Ulkomaalaisomisteisiin ravintoloihin tarvitaan lisää valvontaa

Palvelualojen ammattiliitto selvittelee tietoonsa tullutta tapausta, jossa on liiton mukaan käytetty hyväksi ulkomaista työvoimaa maahanmuuttajaomisteisessa yrityksessä. Liitto katsoo, että Suomessa tarvittaisiin lisää resursseja ulkomaalaistaustaisten ravintolayrittäjien valvontaan.

Kotimaa
Kebab-annos.
Hanna Lumme / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAM on tehnyt poliisille tutkintapyynnön (siirryt toiseen palveluun)työsyrjintätapauksesta ulkomaalaisomisteisessa ravintolassa, jonka omistajalla on vastaavannimisiä ravintoloita eri puolilla Suomea.

Liiton sopimusasiantuntija Marko Lindfors sanoo, että bangladeshiläis-taustaista työntekijää on liiton mielestä kohdeltu lakien ja sopimusten vastaisesti Oulussa.

"Orjatyön kaltaista"

Lindforsin mukaan palkkoja on maksamatta kymmeniätuhansia euroja: ylityötä on teetetty niin runsaasti ilman lomia, että liitto pitää työmäärää ja työskentelyolosuhteita orjatyön kaltaisena.

– Olosuhteet ovat sellaisia, että hui kamala, ja tämä on vielä nätisti sanottu, Lindfors arvioi.

Ammattiliitto on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen poliisille.PAMin lehdessä (siirryt toiseen palveluun)kerrotaan ongelmatapauksista myös saman ravintolaryppään ravintolassa Porissa.

Olosuhteet ovat sellaisia, että hui kamala.

PAMin sopimusasiantuntija Marko Lindfors

Ongelmia eri puolilla

Vastaavia tapauksia voi sopimusasiantuntija Lindforsin mukaan olla Suomessa runsaasti.

– Jos tullaan ulkomailta Suomeen töihin, ei tiedetä perusoikeuksia eikä ammattiliiton neuvottelemia oikeuksia. Oletan, että tapauksia voi olla enemmän kuin mitä tulee ilmi. Meidän tai viranomaisten resurssit eivät riitä ravintoloiden toiminnan tarkkailuun, Lindfors sanoo.

PAMin sopimusasiantuntija sanoo, että myös alan työnantajaliitolla on tavoite saada kaikki osapuolet noudattamaan lakia ja työehtosopimuksia.

– Yhteiskunnan valvontaresursseja pitää kasvattaa. Näin voitaisiin valvoa alalle tulevia ravintoloitsijoita, Lindfors sanoo.