UPI:n Tiilikainen: Viesti yhteisestä EU-armeijasta osoitettiin Venäjälle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että EU-komissiosta kantautunut viesti yhteisen armeijan perustamisesta oli tarkoitettu vastineeksi Venäjän käymään sanasotaan.

politiikka
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen kertoo toimittaja Jaakko Loikkaselle arvionsa siitä, miksi ajatus EU-armeijasta nousi Suomessa keskustelunaiheeksi.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja, EU-asiantuntija Teija Tiilikainen ei pidä komission puheenjohtajan lausuntoa Euroopan unionin yhteisestä armeijasta yllättävänä. Asia on ollut läsnä poliittisessa keskustelussa. Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker perusteli ehdotustaan esimerkiksi sillä, että Ukrainan kriisin myötä suhteet Venäjään ovat kiristyneet.

– Venäjä on käyttänyt kovaa kieltä. Se on kritisoinut Euroopan unionia, Eurooppaa arvojen höllentymisestä ja on tietysti yrittänyt hajottaa EU:n rivejä. Tämä on jonkinlainen vastaantulo, Tiilikainen sanoo.

Muualla Euroopassa ajatus EU-armeijasta melko lailla ohitettiin pikku-uutisena, paitsi meillä.

Miksi presidentti Sauli Niinistö sitten ilmaisi lämpimän suhtautumisensa?

– Suomi olisi tiivimmän puolustusyhteistyön hyötyjä. Meillä on aika rankka puolustusurakka ottaen huomioon kaikkia uhkakuvia mitä Suomeen ja Eurooppaan kohdistuu. Varmaan siitä syystä, kun olemme Naton ulkopuolella, eurooppalaisen yhteistyön tiivistyminen on aika luontevaa Suomelle, Tiilikainen kertoo.

Niinistöä komppasi varovaisesti puolustusministeri Carl Haglund (r.). Epärealistiseksi tai muuten ei ajankohtaiseksi ajatuksen arvioivat muiden muassa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ja EU-asioita käsittelevän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps.).

Euroopan unionin 28:sta jäsenmaasta 22 on Pohjois-Atlantin liitto Naton jäseniä. Tiilikaisen mukaan yhteinen EU-armeija voitaisiin toteuttaa yhteistyötä tiivistämällä, eikä päällekkäisyyksiä tulisi.