Apple esitteli älykellonsa ja paljon muuta siinä sivussa

Yhdysvaltalaisen tietokonejätin Applen puhelimin on pian saatavilla terveyden seurantaa helpottavia ohjelmia. Apple julkisti maanantaina ohjelmien tekemistä tukevan työkalupakin. Lisäksi Apple julkisti yhteistyösopimuksen television laatusarjoista tunnetun HBO-yhtiön kanssa.

talous
Toimitusjohtaja Tim Cook esitteli Applen älykelloa Yerba Buena Centerissä San Franciscossa Kaliforniassa 9. maaliskuuta 2015.
Toimitusjohtaja Tim Cook esitteli Applen älykelloa Yerba Buena Centerissä San Franciscossa Kaliforniassa 9. maaliskuuta 2015. Stephen Lam / AFP / Lehtikuva

Applen odotettiin maanantaina esittelevän suurelle yleisölle älykellonsa. Aamulla San Franciscossa pidetyssä tilaisuudessa yhtiön toimitusjohtaja kuitenkin marssitti lavalle johtajan toisensa jälkeen kertomaan monista muistakin Applen projekteista.

Tilaisuudessa esiteltiin muun muassa ResearchKit-nimeä kantava työkalupakki, jonka avulla Apple toivoo sairaaloiden ja terveysalan ammattilaisten kehittelevän ohjelmistoja potilaiden hoitamiseen älypuhelimen avulla. Nettisivuilla oli esimerkkejä muun muassa Parkinsonin taudin seurantaan kehitetyistä ohjelmistoista.

Apple kertoi myös yhteistyösopimuksesta tv-sarjoistaan tunnetun HBO-yhtiön kanssa. Vauhdittaakseen HBO:n sarjojen katselua Apple TV:n kautta, Apple alentaa laitteen hintaa reilusti eli lähes kolmanneksen. Time Warner -konserniin kuuluvalle HBO:lle yhteistyösopimus on uusi tapa tavoitella tv-yleisöä.

On siinä kellokin

Ennen kuin Apple julkisti odotetuimman keksintönsä, älykellon, kerrottiin uusista ominaisuuksista yhtiön kannettavissa tietokoneissa. Ne ovat jälleen hieman keveämpiä ja hiljaisempia kuin edeltäjänsä.

Älykellokin lopulta julkistettiin. Ulkoisesti tavallisen ”urheilukellon” kokoinen teräs- tai alumiinikuoreen pakattu laite pitää sisällään – paitsi sen kellon – myös muun muassa sykemittarin. Lisäksi sen näytölle ilmestyvät tulevat puhelut ja viestit, jolloin puhelinta ei välttämättä tarvitse kaivaa taskusta esiin.

Apple sanoo kellon akun kestävän päivän rasitukset ilman lataamista.

Alkuun Applen älykello on saatavilla Yhdysvaltojen lisäksi vain kahdeksassa muussa maassa. Euroopassa se tulee myyntiin huhtikuussa vain Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa.