1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat julisti Venezuelan uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle

Seitsemän venezuelalaisviranomaista joutui "mustalle listalle".

Ulkomaat
Nicolas Maduro.
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.Miguel Gutierrez / EPA

Yhdysvallat julisti maanantaina Venezuelan uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle ja määräsi sanktioita seitsemää venezuelalaisviranomaista vastaan maiden keskinäisten suhteiden toistaiseksi pahimmassa diplomaattisessa riidassa sitten presidentti Nicolas Maduron valtaannousun vuonna 2013.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman allekirjoittama määräys kiristää entisestään maiden välejä juuri, kun Yhdysvallat on ryhtynyt liennyttämään välejään Kuuban kanssa, joka on Venezuelan keskeinen liittolainen.

Yhdysvalloissa jonkin maan korottaminen kansalliseksi uhkaksi on ensimmäinen askel kohti maalle asetettavia pakotteita. Sama prosessi on käyty läpi aiemmin muun muassa Iranin ja Syyrian kanssa.

Valkoisen talon mukaan määräys kohdistuu seitsemään viranomaiseen, joiden toimet ovat joko vähätelleet demokraattisia prosesseja tai instituutioita, ovat käyttäneet väkivaltaa tai muutoin loukanneet ihmisoikeuksia, ovat olleet mukana rajoittamassa sananvapautta tai ovat olleet osallisia korruptioon hallinnon edustajina.

– Venezuelan entiset tai nykyiset viranomaiset, jotka loukkaavat Venezuelan kansalaisten ihmisoikeuksia ja ovat osallisia korruptioon, eivät ole tervetulleita tänne, ja meillä on nyt tarvittavat työkalut estää heidän varojensa ja Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmien käyttöä, sanoi Valkoisen talon edustaja Josh Earnest tiedotteessa.

Venezuelan ulkoministeri Delcy Rodriguez kertoi toimittajille, että Caracas tulisi vastaamaan Yhdysvaltain toimiin piakkoin, ja myöhemmin ilmoitti Twitterissä, että Venezuela kutsuu kotiin diplomaattinsa Washingtonista konsultaatiota varten.

Maiden välillä ei ole ollut täysiä diplomaattisia suhteita sitten vuoden 2008, kun edesmennyt presidentti Hugo Chavez karkotti Yhdysvaltain suurlähettilään Patrick Duddyn Venezuelasta. Washington vastasi silloin karkottamalla Venezuelan suurlähettilään Bernardo Alvarezin.

Listalle joutuneiden nimien omaisuus ja toiminta joko estetään tai jäädytetään Yhdysvalloissa sekä heidän pääsynsä maahan kielletään. Myöskään Yhdysvaltain kansalaiset tai pysyvät asukkaat eivät saa tehdä kauppaa heidän kanssaan.

Venezuelan presidentti raivoissaan

Venezuelan presidentti Maduro on raivoissaan Yhdysvaltain asettamista pakotteista seitsemää sen kansalaista kohtaan sekä maansa leimaamista uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maduro sanoi maanantaina kansallisessa televisiopuheessaan Yhdysvaltain toimien tähtäävän hänen sosialistihallintonsa kaatamiseen.

– Yhdysvaltain imperialistista eliittiä edustava presidentti Barack Obama on henkilökohtaisesti päättänyt ottaa tehtäväkseen hallitukseni kaatamisen ja sekaantumisen Venezuelaan kontrolloidakseen sitä, Maduro sanoi puheessaan.

– Siksi he ovat ottaneet käyttöönsä tämänpäiväiset toimet, Maduro sanoi ensi reaktiossaan Yhdysvaltain toimiin.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi