YK:n kidutuksen erityisselvitysmies Abbottin kritiikistä: "Harkitsematonta"

Juan Mendez on tyytyväinen, että turvapaikanhakijoiden kohtelusta on noussut keskustelua.

YK:n kidutukseen keskittyvä erityisselvitysmies Juan Mendez. Kuva: Martial Trezzini / EPA

YK:n kidutukseen keskittyvä erityisselvitysmies Juan Mendez ei hätkähtänyt Australian vastauksesta hänen raporttiinsa turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Australian pääministeri Tony Abbott sanoi maanantaina australialaisten olevan lopen kyllästyneitä YK:n saarnaamiseen asiasta.

Mendez kutsui Abbottin vastausta "harkitsemattomaksi", mutta sanoi olevansa tyytyväinen, että hänen raporttinsa herättää keskustelua.

Mendezin raportti kritisoi Australian toimia, kuten lasten vangitsemista, rannikon läheisyydessä sijaitsevien vastaanottokeskusten väkivaltaa ja muutoksia merilainsäädännössä.

– Ainakin olemme saamassa tiukkaa keskustelua aiheesta Australiassa, ja se on minulle tärkeämpää kuin hallinnon alkuperäinen reaktio. Monissa tapauksissa hallitukset pyyhkivät raporteilla pöytää tai eivät vastaa ollenkaan, joten saan mieluummin harkitsemattoman vastauksen kuin en vastausta ollenkaan, Mendez sanoi.

Australia on lähettänyt veneillä saapuvia turvapaikanhakijoita rannikon edustalla sijaitseviin keskuksiin ja evännyt heiltä mahdollisuuden jäädä maahan vuodesta 2013 lähtien. Ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet nykykäytännön.

Abbottin hallinto on puolustautunut väittämällä, että kovan linjan politiikka on "lopettanut veneiden tulon", jotka toisivat mukanaan pakolaisia vaaralliselle matkalle Australian rannikolle, näin estäen heidän kuoleman merellä. Abbottin hallinnon kovan linjan politiikan tuloksena Australia on myös käännyttänyt turvapaikanhakijoita kuljettavia veneitä takaisin tai lähettänyt niitä eteenpäin muihin maihin.

Raportissaan Mendez löysi tukea syytteille, joiden mukaan Australia on laiminlyönyt sopivien olosuhteiden tarjoamisen turvapaikanhakijoille, lasten vangitsemisen ja lisääntyvän väkivallan lopettamisen Manuksen saarella.

Näin tehdessään Australia on Mendezin raportin mukaan rikkonut turvapaikanhakijoiden oikeuksia ja syyllistynyt kidutukseen sekä julmaan, epäinhimilliseen tai ihmisarvoa alentavaan kohteluun.

– Olen pahoillani, jos hän (Abbott) kokee tekemisemme saarnaamisena, Mendez sanoi.

Mendezin mukaan ei kuitenkaan ole epäilyksen häivää siitä, etteikö Australia käyttäytyisi inhimillisellä tavalla avomerellä ja pelastaisi hengenvaarassa olevia.