Lahden kolme koulua surkeassa kunnossa – Kunnaksen ja Salinkallion oppilaat ehkä väistötiloihin

Salinkallion, Kunnaksen ja Renkomäen kouluista paljastui pahoja kosteusvaurioita, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä. Ongelmia saattaa tulla vastaan myös muissa kouluissa. Kuntotutkimukset ovat menossa myös Kasakkamäen ja Tiirismaan kouluissa, joissa on esiintynyt oireilua.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Useassa Lahden koulurakennuksessa on edessä mittavat remontit. Kaupunki tutki Kunnaksen, Salinkallion ja Renkomäen koulujen kuntoa, ja rakenteista löytyi tuntuvia kosteusvaurioita, jotka vaativat perusteellista korjausta.

Pahin tilanne on Kunnaksen ja Salinkallion kouluissa, joissa varaudutaan siirtämään opetusta nopeasti väistötiloihin. Myös Renkomäen koulun rakenteissa havaittiin useita kosteusvaurioita.

Salinkalliossa sisäilman laatu on heikentynyt ja myös Kunnaksessa rakenteista löytyi mikrobeja, mutta niitä ei havaittu sisäilmasta. Rehtori Tapio Lotta oli yllättänyt koulun huonosta kunnosta.

– Koulu on kuitenkin suhteellisen hyväkuntoisen näköinen ja kun siellä on 32 vuotta tehnyt töitä, niin ei se näy. Työntekijä ei huomaa, missä kunnossa koulu loppujen lopuksi on, kuvailee Lotta.

Rehtorin mukaan tänä keväänä koulussa ei vielä tapahdu mitään, mutta syksyllä edessä voi olla väistötiloihin siirto. Remonttia ei rehtorin mukaan ole luvassa aivan pian, sillä suunnitelmien ja rahoituksen järjestelyyn menee aikaa jopa muutama vuosi.

Ensiapuna Kunnaksen kouluun on tuotu ilmanpuhdistimia ja ilmastointia on säädetty.

– Ääni menee, tukkoisuutta, silmät vuotaa, korvat voivat oikreilla ja jopa iho voi oireilla, kuvailee rehtori Tapio Lotta henkilökunnalla olleita oireita.

Mikrobeja voi muhia muissakin kouluissa

Muutamien viikkojen sisällä saattaa olla tulossa lisää huonoja uutisia, kun Kasakkamäen ja Tiirismaan koulujen kuntotutkimukset julkistetaan.

Kunnaksen koulussa kuntotutkimus tehtiin opettajien ja oppilaiden oireilun takia. Sen sijaan Renkomäen ja Salinkallion koulurakennusten tilan selvitys oli osa eteläisen alueen kouluverkon arviointia.

Salinkallion, Kunnaksen ja Renkomäen kuntotukimusten tekijöiden mukaan koulujen tilanne ei johdu rakennusvirheistä tai kehnosta ylläpidosta, vaan 1940- ja 1950-lukujen rakentamistavoista.