1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Ylipainoon liittyvät riskit kasautuvat jo lapsilla

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvisi myös, että tietyn geenin muunnos yhdessä ylipainon kanssa aiheuttaa maksa-arvojen nousua jo lapsuusiässä. Tutkimusotoksen lapsista peräti 40 prosentilla oli kyseinen geenin muunnos.

terveys
Ranskalaisia perunoita
Paul Hilton / EPA

Kakkostyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijät kasautuvat jo lapsilla, selviää Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Riskitekijöitä ovat muun muassa keskivartalolihavuus, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriötsekä kohonnut verenpaine.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että aikuisilla rasvamaksaa aiheuttavangeenin muunnos yhdessä ylipainon kanssa aiheuttaa maksan rasvoittumiseen liittyvää maksa-arvojen nousua jo lapsuusiässä.

Myös ylipaino ja siihen liittyvien riskitekijöiden kasautuminen ilman geenin muunnosta olivat yhteydessä korkeampiin maksa-arvoihin, mutta geenin muunnos pahensi tilannetta merkittävästä.

– Se oli yllättävä tulos. Ylipainon ja geenimuunnoksen yhteys vahvistui kahden vuoden seurantajakson aikana. Tätä geenin muunnosta on tutkittu aikuisilla, mutta ei juurikaan lapsilla, kertoo lääketieteen lisensiaatti Anna Viitasalo Itä-Suomen yliopistosta.

Yleinen geenimuunnos

Tutkimusotoksen lapsista peräti 40 prosentilla oli kyseinen geeni. Viitasalon tutkimus perustuu pääasiassa Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen, johon osallistuu 512 iältään 6–8-vuotiasta lasta.

Viitasalon mukaan tutkimuksen kansanterveydellistä merkitystä korostaa se, että ylipaino on yleistynyt suomalaisilla lapsilla ja sillä on taipumus pahentua iän myötä.

– Riskitekijöihin pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota jo varhaislapsuudesta lähtien, sillä ylipainon ehkäiseminen on helpompaa kuin sen hoito. Tässä korostuvat liikunnan lisääminen ja terveellinen ravitsemus, Viitasalo painottaa.

Väitöstutkimus tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella 20. maaliskuuta.

Lue seuraavaksi