Neljä 70-luvun betonibunkkeria halutaan hävittää Tampereen ydinkeskustan historialliselta alueelta

Rakennukset omistava työeläkevakuutusyhtiö Varma haluaa kortteliin hieman lisää rakennusoikeutta. Ainakin osa nykyisistä asukkaista on tiennyt purkuaikeista jo pitempään.

Kotimaa
Kolmikerroksinen kerrostalo talon etuovilta kuvattuna.
Matti Vikman/ Yle

Tampereen ydinkeskustasta aiotaan purkaa neljä 70-luvulla rakennettua kerrostaloa. Ne halutaan korvata suunnilleen samankorkuisilla uusilla rakennuksilla.

Purettavaksi suunnitellut rakennukset sijaitsevat Tampereen keskustassa Finlaysonin kirkon ja Näsinkallion lähellä, tarkemmin ottaen Näsilinnankadun, Näsijärvenkadun, Hämeenpuiston ja Puuvillatehtaankadun välisessä korttelissa.

Rakennukset ovat 3- tai 4-kerroksisia. Näin on todennäköisesti myös tulevaisuudessa.

– Rakennusten korkeus säilyy pääosin samana, sanoo Tampereen kaupungin projektiarkkitehti Marjut Ahponen.

Ahposen mukaan tontin sisäpihan puolelle voi tulla yksi tai kaksi rakennusta, jotka ovat kerroksen nykyistä korkeampia.

Historiallinen ympäristö otettava huomioon

Rakennukset sijaitsevat Tampereen ydinkeskustassa alueella, jolle keskittyy paljon tamperelaista historiaa. Esimerkiksi Finlaysonin Pikkupalatsi on välittömästi eteläisimmän suunnittelutontin vieressä.

– Rakennusten mittasuhteissa ja sijoittamisessa on otettava huomioon ympäröivien kortteleiden ja lähirakennusten kulttuurihistorialliset arvot ja myös niiden koko, Ahponen sanoo.

Sellaiset yksityiskohdat, kuten vaatimukset uusien rakennusten julkisivumateriaalista päätetään myöhemmin.

"Hieman lisää rakennusoikeutta"

On ne syytäkin purkaa. Kun lähtee Finlaysonilta tännepäin ja katsoo, niin tämän tien kohdalla tulee nämä 70-luvun betonibunkkerit. Antaa mennä vain sen puolesta.

Kerrostalot omistaa työeläkevakuutusyhtiö Varma.

– Varman hyöty syntyy siitä, että tonteille saadaan hieman lisää rakennusoikeutta. Samalla saamme sitten uudistettua omistuksiamme Tampereella, sanoo Varman rakennuttajapäällikkö Tuomas Vaarasalo.

Jos purku toteutuu, nykyisten asukkaiden vuokrasopimukset päättyvät.

– Pyrimme tarjoamaan asukkaille asuntoja muusta asuntokannastamme Tampereella. Ei välttämättä niin, että hankimme kaikille asunnon, mutta pyrimme auttamaan halukkaita löytämään asunnon, Vaarasalo sanoo.

Nuoripari ei jää suremaan talojen purkua

Nimettömänä pysyttelevä nuoripari kertoo tienneensä rakennusten mahdollisesta purkamisesta muuttaessaan alueelle.

– Silloin sanottiin epämääräisesti, että parin vuoden päästä varmaan puretaan, mutta ei siitä virallisesti kukaan ole mitään puhunut, nainen sanoo.

– On ne syytäkin purkaa. Kun lähtee Finlaysonilta tännepäin ja katsoo, niin tämän tien kohdalla tulee nämä 70-luvun betonibunkkerit. Antaa mennä vain sen puolesta. Riippuu sitten tietysti siitä, mitä tulee tilalle, mies sanoo.

Pariskunta arvioi, että paikalle rakennettavissa uusissa rakennuksissa vuokra olisi heille liian korkea. He kokevat kuitenkin, että vuokralaisena on helppo lähteä muualle asumaan.

– Sitten vaan kun tulee ilmoitus, niin aletaan etsiä toista, nainen sanoo.

70- ja 80-luvun talojen purku voi yleistyä

Tutkimuspäällikkö Jukka Lahdensivu Tampereen teknillisestä yliopistosta arvioi, että 70- ja 80-luvulla rakennettujen talojen purkaminen kaupunkien keskustoista voi yleistyä tulevaisuudessa.

Toki kaupunkien keskustoissa on aina purettu taloja rakennusoikeuden lisäämiseksi.

– Mitä lähempänä keskustaa ollaan, sitä suurempi kiinnostus tällaiseen voi olla. Siellä uusista saadaan parempi hinta kuin kaueampana keskustasta, Lahdensivu sanoo.

Alueen kaavoituksesta pidetään yleisölle avoin tilaisuus tiistaina klo 14 Galleria Nottbeckissa.