Akseli Gallen-Kallela puhuttelee vieläkin – näkyy Facebookissa ja tatuoinneissa

Akseli Gallen-Kallela elää uutta elämää sosiaalisessa mediassa. Jo vuonna 1931 kuollut kansallistaitelija päivittää Facebook-profiiliaan, jossa eletään vuotta 1915. Vaikka ajatus kuulostaa varsin erikoiselta, ovat Gallen-Kallelan päivitykset todellisia.

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Edesmennyt kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela elää Facebookin mukaan parhaillaan vuotta 1915. Hän päivittää todenmukaisia tapahtumia elämästään ja vastailee tykkääjiensä kommentteihin. Oudolta tuntuva ajatus on osa Gallen-Kallelan museon uutta lähestymistapaa.

– Tämä on raikas tapa tuoda kansallistaiteilijaa esille ihmisenä. Ehkä tällä tavalla saamme tuotua häntä lähemmäs suurta yleisöä, kertoo museonjohtaja Tuija Wahlroos.

Tykkääjät lisäävät väriä tarinaan

Akseli Gallen-Kallelan profiililla on jo nyt yli 5 000 tykkääjää. Osa heistä tuo oman lisänsä sivustolle.

– Ihmiset kertovat kiinnostavia tietoja Gallen-Kallelasta ja hänen liikkeistään. Olemme hirveän iloisia siitä, että meillä on tällainen kanava, jonka kautta voimme jakaa tietoa puolin ja toisin. Kysymyksiäkin tulee paljon. Gallen-Kallela vastaa niihin vuoden 1915 tietojen perusteella, Wahlroos toteaa.

Tatuoinneista halutaan vinkkejä

Tuija Wahlroosin mukaan kaikki Gallen-Kallelan päivitykset perustuvat faktatietoihin ja ensikäden lähteisiin. Sivustolla halutaan juhlistaa taiteilijan 50-vuotisjuhlavuotta, jota siis vietettiin sata vuotta sitten. Samalla pyritään selvittämään, miten Gallen-Kallelan taiteellinen perintö elää tässä päivässä.

– Se voi elää yllättävilläkin tavoilla. Huomasimme esimerkiksi hiljattain, että Gallen-Kallelan taide on joillekin niin henkilökohtaista, että he ovat ottaneet siitä kuvia omaan ihoonsa ja kantavat niitä pitkään ja lähellä.

Netistä löytyy runsaasti erilaisia Gallen-Kallelan teoksiin perustuvia tatuointeja. Suosittu tatuointiaihe on muun muassa Sammon ryöstö.

Wahlroos toivoo, että ihmiset, joilla on Gallen-Kallelan tai jonkun muun kuvataiteilijan tatuointi, ottaisivat yhteyttä museoon.