Näin "aavelaiva" haaksirikkoutui Saimaan rantaan

Suomen suurimman sisävesiristeilijän Blue White Eaglen 55-vuotinen elinkaari uhkaa päättyä Lappeenrannassa kunniattomasti rapistumiseen.

Kotimaa
blue white eagle
Kari Kosonen / Yle

Lappeenrannan Rauhassa rapistuva risteilylaiva Blue White Eagle on seilannut kunniakkaasti yli 50 vuotta. Suomen suurimman sisävesiristeilijän taival uhkaa nyt kuitenkin päättyä surullisesti Lappeenrantaan ympäristöongelmaksi.

Laiva rakennettiin vuonna 1960 Meyer-telakalla Saksan Papenburgissa. Yhtiö on sama, joka nykyään omistaa Turun telakan Suomessa.

Alun perin M/S Frisia III -nimen saanut alus risteili Norderneyn saarelta Pohjanmerellä. Norderney on yksi seitsemästä asutusta saaresta Saksan Itä-Friisien saariketjussa.

Laivaa laajennettiin vuonna 1976, jolloin se kasvoi nykyiseen noin 60 metrin mittaansa. Uudistuksen jälkeen laivassa oli 1 000 matkustajapaikkaa.

Suomeen vuonna 2000

Laiva tuli myyntiin vuonna 1998. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2000, nurmeslainen Saimaa Ferries Oy osti aluksen ja nimesi sen Koli III:ksi. Alus alkoi tehdä sisävesiristeilyjä Pielisellä ja itäisellä Saimaalla.

Vuonna 2007 laivan osti Blue White Resorts -yhtiö Kuopiosta. Yhtiön pääomistaja on it-miljonääri Pekka Sivonen. Hän vuokrasi Blue White Eagleksi nimetyn aluksen risteilyliikenteeseen Kuopion, Varkauden, Savonlinnan ja Lappeenrannan välille. Vuonna 2009 yhtiö suunnitteli vuokraavansa aluksen tilausristeily- ja ravintolalaivaksi Helsinkiin, mutta se ei toteutunut. Laiva oli Puumalassa majoitustilana ja tapahtumapaikkana vuoteen 2010.

Vuonna 2011 laiva tuotiin Rauhan vanhaan laivalaituriin, Saimaa Holiday clubin alapuolelle. Siellä se toimi tilapäisenä majoituspaikkana. Blue White Resorts meni konkurssiin vuonna 2012.

Nyt aluksen kohtalona on lojua keulastaan Saimaan pohjassa ja täyttyä pikku hiljaa vedellä.