1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Eurooppa seuraa Yhdysvaltain talouspolitiikkaa, tulosta syntynee heikolla eurolla

Euron heikentyminen ja öljyn hinnan lasku näkyvät Suomen taloudessa 12 kuukauden kuluessa, arvioi Handelsbankenin pääekonomisti Ajantasassa.

talous
Lähikuva euro-kolikosta.
Oliver Berg / EPA

Euroopan keskuspankki EKP aloitti eilen maanantaina laajan rahapoliittisen elvytyksen valtionlainojen ostojen kautta. Yhdysvallat aloitti vastaavan politiikan jo aiemmin. Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan Yhdysvaltojen toimet ovat pitäneet talouden nimelliskasvun riittävänä.

– Kansantalous on kyennyt selättämään velkaongelmaa, Helenius kuvaili Yhdysvaltain talouspolitiikan tepsivyyttä Ylen Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Helenius näkee nyt taloudessa useita valonpilkahduksia. Valuuttakurssien kehityksen lisäksi öljyn hinnan lasku piristää taloutta. Yhdysvaltain dollari on vahvimmillaan yli kymmeneen vuoteen ja euro heikko.

– Suomelle vaihtosuhde on positiivinen, Helenius huomauttaa.

Hän uskoo, että euron heikentyminen ja öljyn hinnan lasku näkyvät Suomen taloudessa seuraavan 12 kuukauden aikana. Teollisuuden tilaukset ovat kasvusuunnassa jo nyt.

Kun kysyntä Euroopasta piristyy, meidän varastomme alkavat tyhjentyä.

Tiina Helenius

– Kun kysyntä Euroopasta piristyy, meidän varastomme alkavat tyhjentyä, Helenius uskoo.

– Euron heikentyminen vahvistaa koko euroalueen yritysten kannattavuutta, se on Suomen viennille hyväksi.

Helenius uskoo, että ennen pitkää kannattavuuden parantuminen ja investointien käynnistyminen näkyvät työpaikkoina Suomessa.

Lue seuraavaksi