Levin hissijupakan erikoisesta laskusta kiistaa Kittilässä

Kittilän kunnanhallituksen esityslistalla on oikeudellisen asiantuntijan Pertti Eilavaaran lasku. Lasku koskee kunnanhallituksen neuvontaa, kirjelmien analyysia ja yksittäisten asioiden muistioita sekä oikeustapakoonteja. Vt. kunnanjohtaja esittää, että kunta ei maksa laskua.

Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Kittilässä kiistellään laskusta, joka koskee muun muassa kunnanhallituksen saamaa neuvontaa Levin hissijupakassa. Kyseessä on yli 7500 euron lasku. Laskun perusteena on 64 tunnin työ. Kunta ei kerro laskun tarkkaa summaa.

Lasku on lähetetty 8. tammikuuta 2015.

Vt. kunnanjohtajan Esa Mäkisen mukaan kunnalla ei ole mitään oikeudellisen asiantuntijan Pertti Eilavaaran tapaukseen liittyviä papereita, vaan pelkkä lasku.

Mäkinen esittää, että kunta ei maksaisi Eilavaaran laskua. Kittilän kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

"Laskussa ei mitään ihmeellistä"

Lasku on osoitettu Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajalle Timo Kurulalle. Kurulan mielestä laskussa ei ole mitään ihmeellistä.

– Kittilän kunnassa on kunnanhallitus tehnyt toukokuussa ja sittemmin syys–lokakuussa päätöksiä, että kunta ja kunnanhallitus voi käyttää oikeudellista neuvontaa ja lakipalveluita, Kurula sanoo.

Vt. kunnanjohtaja  Mäkinen katsoo esityksessään, että kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen päätökset esimerkiksi lainopillisen neuvontajajan tapauskohtaisesta hankinnasta eivät ole hankintapäätöksiä.

Esityslistalla sanotaan myös, että hankintaan liittyvää viranhaltijapäätöstä ei olisi tehty.

– Se on hallintojohtajan Esa Mäkisen oma näkemys asiaan. Kunnanhallituksella voi olla oma näkemys asiasta. Esa Mäkinen on Anna Mäkelän nimeämä todistaja tässä asiassa, hän ei ole puolueeton, Kurula sanoo.

Kurulan mukaan Kittilän kunnassa esimerkiksi osastopäälliköt ovat käyttäneet vastaavanlaisia palveluita aiemmin.

– Kunnanhallitus tehnyt päätöksiä, että tapauskohtaisesti voidaan käyttää oikeudellisia palveluita. Meillähän on kunnassa muun muassa osastopäälliköt käyttäneet omiin tarpeisiinsa, kun on tullut esiin että lakiapua tulisi saada, Kurula sanoo.

Kurulan mukaan kunnassa olisi lähiaikoina sattunut tapaus, jossa oltiin menossa käräjille. Asia saatiin Kurulan mukaan kuitenkin soviteltua, mutta kunta joutui maksamaan huomattavan korvauksen. Kurulan mukaan asia on julistettu salaiseksi, joten hän ei voi kertoa tapauksen yksityiskohtia enempää.

Kittilän laskuasiasta kertoi ensimmäisenä Suomen Kuvalehti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).