Sanna Ukkola: Suomi24 – vihaa kellon ympäri

Suomi24 ei poista valheita eikä vihapuhetta sivuiltaan. Ennen kuin Suomen suurin keskustelufoorumi muuttaa tapojaan, nettikiusaaminen ei Suomesta lopu, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Sanna Ukkola.
Sanna Ukkola.Seppo Sarkkinen / Yle

Tiesitkö, että eräs nimeltä mainittu tosi-tv-tähti on kelvoton äidiksi? Hän on huora ja narsisti, joka on pettänyt miestään useiden ukkomiesten kanssa. Hän on piikittänyt naamansa pilalle ja ryypännyt sekä polttanut molempien raskauksiensa ajan. Hänen miehensä on idiootti ja hänen lapsensa pitäisi ottaa huostaan.

Tällaista opin tänään Suomi24-foorumilta. Kyseinen foorumi on täynnä vastaavaa kuraa ja valheita, tuhansien ja taas tuhansien viestien verran herjauksia, solvauksia ja uhkauksia.

Jouduin ikäväkseni tutustumaan Suomi24:n vihan täyttämään maailmaan, kun tein juttua poliitikkojen kohtaamasta nettivihasta. Poliitikot ja julkisuudessa toimivat henkilöt kohtaavat entistä enemmän vihapuhetta, herjauksia ja tappouhkauksia verkossa – varsinkin eduskuntavaalien alla poliitikkoihin kohdistettu loka yltyy.

Suomessa vihapuheesta on valitettu jo vuosia. Julkisuudessa esiintyvät henkilöt saavat tappouhkauksia, sananvapaus on kaventunut, tutkijat eivät uskalla puhua tutkimuskohteistaan, koska he pelkäävät netin anonyymia ihmisvihaa. Minäkin olen osallistunut verkkovihaseminaareihin ja Ylen massiiviseen verkkovihaprojektiin Me tiedämme, missä asut, jossa haastattelimme kymmeniä suomalaisia netin uhkauksista ja häirinnästä.

Mutta puheesta huolimatta mikään ei muutu, sillä keskustelu on ollut jo vuosia täysin väärillä raiteilla.

Yksittäistä suomalaista saa herjata ja uhkailla edelleen ilman, että ylläpitäjä joutuisi vastuuseen.

Sanna Ukkola

Syynä eivät ole netissä pahaa oloaan huutavat mielenterveyshäiriöiset ja onnettomat ihmiset.

Syynä on Suomen vajavainen lainsäädäntö, joka mahdollistaa netin villit keskustelupalstat, sekä täysin välinpitämätön ja törkeydet salliva moderointikäytäntö.

Tein runsas viikko sittenhaastattelun Aamu-tv:hen poliitikkojen kohtaamasta vihapuheesta. Kahlasin haastattelua taustoittaessani läpi Suomi24-foorumia. Järkytyin totaalisesti: Suomen suurin keskustelupalsta on täynnä herjauksia, uhkauksia ja kunnianloukkauksia. Palstalta löi kasvoille valtaisa vihan ja pahan olon aalto. Miten tällainen voi edes olla laillista Suomessa? Miten on mahdollista, että Suomi24:n ylläpitäjä Aller ei joudu vastuuseen vihakirjoittelusta, jolle se tarjoaa massiivisen alustan?

Suomen laki muuttui muutama vuosi sitten. Kansanryhmää vastaa kiihottavien viestien saatavilla pitäminen on tullut rangaistavaksi. Nykyään verkkosivuston ylläpitäjä joutuu lainsäädännölliseen vastuuseen, jos hän ei ilmoituksen jälkeen poista rasistista materiaalia sisältävää viestiä. Mutta yksittäistä suomalaista saa herjata ja uhkailla edelleen ilman, että ylläpitäjä joutuisi vastuuseen.

Käytännössä siis tämän kolumnin alussa mainittu tosi-tv-tähti joutuisi etsimään ylläolevien viestien kirjoittajat yksitellen ja lähtemään prosesseihin heitä vastaan. Aller ja Suomi24 eivät ole niistä vastuussa.

Suomi24:lla on käytössään jälkikäteismoderointi. Olin kuullut, että palstan moderaattorit kuitenkin poistavat loukkaaviakin viestejä pyynnöistä huolimatta hyvin nihkeästi. Tein kokeen. Eräässä viestiketjussa minun väitettiin kuuluvan kokoomukseen. Kokoomusväite on tietysti yksiselitteisesti väärä ja omiaan aiheuttamaan haittaa ammatissani. Ilmoitin viestistä moderaatioon ja pyysin vääriä väitteitä poistettaviksi. Kului päiviä, eikä väitteitä ollut poistettu.

Moniko yritys lähtee tarjoamaan palveluitaan paikassa, jossa tavallisia perheenäitejä mollataan pirihuoriksi?

Sanna Ukkola

Yritin soittaa palstan ylläpitäjälle, mutta Suomi24:n antama puhelinnumero ei toiminut. Lähetin viestin Allerin sosiaalisen median päällikölle Pirjo Väyryselle, joka ei koskaan vastannut. Pirjo Väyrynen ei vastannut myöskään puheluihini.

Sen sijaan sain Suomi24-käyttäjätuelta pitkän vastauksen, jossa todettiin, että palsta ei voi kovin yksityiskohtaisesti kommentoida moderointipolitiikkaansa, mutta vakuutettiin, että Suomen lakia ja Suomi24:n sääntöjä noudatetaan. Viestissä vedottiin sananvapauteen ja siihen, että julkisuudessa toimivien ihmisten tulee kestää kovempaa arvostelua.

Vääriä väitteitä ei kuitenkaan koskaan poistettu. Samalla palsta tuli todistaneeksi, että Suomi24:ssa saa väittää minusta ja samalla tuhansista kollegoistani ja kaikista muista julkisuudessa työtä tekevistä poliitikoista, näyttelijöistä, tosi-tv-tähdistä, tutkijoista ja vaikkapa kirjailijoista perättömiä ihan ylläpidon siunauksella.

On kohtuutonta, että kaupallinen taho mainostaa itseään Suomen suurimpana keskustelupalstana ja tarjoaa alustan miljoonille, mutta ei pidä huolta keskustelun tasosta. Suomen näkyvimmällä saitilla kenestä tahansa saa sanoa ihan mitä vain ilman toimivaa moderaatiota. Kaikkein omituisinta on, että Suomi24 toimii lain kirjaimen mukaan. Sen ei tarvitse poistaa vääriä viestejä tai vihakirjoituksia, sillä Suomen laki ei sitä siihen velvoita.

Allerilla on varmasti ollut ajatus siitä, että yritykset voisivat mainostaa sen sivuilla. Mutta moniko yritys lähtee tarjoamaan palveluitaan paikassa, jossa tavallisia perheenäitejä mollataan pirihuoriksi?

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on Ylen aamu-tv:n juontaja