Satojen pakolaislasten epäillään joutuneen ihmiskaupan uhreiksi Tukholmassa

Ruotsin viranomaiset epäilevät, että ainakin pari sataa pakolaislasta on joutunut ihmiskaupan uhreiksi Tukholmassa. Pääasiassa Sergelin torin ympäristössä pyörivistä lapsista nuorimmat ovat vain 7-vuotiaita.

Ulkomaat
Tukholma.
Tukholma.Muritz Antin / EPA

Arviolta ainakin parin sadan Ruotsiin yksin matkustaneen pakolaislapsen uskotaan joutuneen ihmiskaupan uhreiksi. Asiasta kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin viranomaisten mukaan on entistä enemmän viitteitä siitä, että näillä pääasiassa Tukholman Sergelin torin ympäristössä liikkuvilla lapsilla käydään ihmiskauppaa. Viranomaiset epäilevät, että nämä lapset pakotetaan prostituutioon, huumekauppaan ja muihin rikoksiin.

Ekotin tietojen mukaan useita marokkolaistaustaisia lapsia on saatu kiinni muun muassa myymälävarkauksista ja huumeiden hallussapidosta. Poliisin mukaan nuorin kiinnisaaduista on ollut 7-vuotias.

Yksin Ruotsiin matkanneet pakolaislapset joutuvat helposti hyväksikäytettäviksi. Ruotsin maahanmuuttoviraston ennusteen mukaan Ruotsiin saapuu tänä vuonna noin 7 500 yksin matkustavaa pakolaislasta. Monet heistä asuvat kodittomien lasten asuntoloissa Tukholmassa tai sen ympäristössä.

Kaikki heistä eivät edes hae turvapaikkaa Ruotsista. Dagens Nyheter -lehden mukaan Ruotsin viranomaiset eivät tiedä satojen pakolaislasten olinpaikkaa (siirryt toiseen palveluun).

Yksinäisten marokkolaistaustaisten alaikäisten määrän kasvu on huomattu myös Göteborgissa ja Malmössä.

Ruotsin rajaviranomaiset tutkivat useita epäiltyjä ihmiskauppatapauksia. Ihmiskauppaepäilyjen todistaminen on kuitenkin hankalaa. Yhtäkään tapausta ei ole saatu oikeuteen.