1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaiskäräjien puheenjohtajat: Olemme hyvin pettyneitä, teimme kolme vuotta töitä turhaan

Saamelaiskäräjien puheenjohtajakolmikko oli hyvin pettynyt eduskunnan päätökseen säilyttää vanha saamelaismääritelmä ja hylätä hallituksen esitys saamelaiskäräjälain uudistamiseksi. Puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärven mukaan päätös oli Suomelle askel taaksepäin ihmisoikeuskysymyksissä.

Saamelaiskäräjien pettynyt puheenjohtajakolmikko eduskuntatalon portailla.

Saamelaiskäräjien puheenjohtajat olivat hyvin pettyneitä eduskunnan päätökseen hylätä saamelaiskäräjälain uudistuksen.

Suomen eduskunta päätti äänestyksellä säilyttää nykyisen saamelaismääritelmän eikä ryhtynyt uudistamaan sitä.

Pettymys näkyi ja kuului

Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Silminnähden pettyneen saamelaiskäräjien puheenjohtajan Klemetti Näkkäläjärven mukaan päätös oli Suomelle samalla askel taaksepäin ihmisoikeuskysymyksissä.

– Totta kai pettymys on suuri. On selvää, että Suomi astui pitkän askeleen taaksepäin ihmisoikeuskysymyksissä. En voinut edes kuvitella, että voisi käydä näin.

Kokeneeltakin poliitikolta olivat sanat loppua tilannetta kuvatessa.

– Kolmen vuoden työ meni täysin hukkaan. Me teimme aivan tosissamme töitä. Ja, en tiedä, sanoi Näkkäläjärvi päätään puistaen pian äänestystuloksen selvittyä.

"Kolmen vuoden kova työ meni aivan hukkaan"

Kuva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Myös varapuheenjohtajat selvästi pettyneitä ja järkyttyneitä. Äänestystulos ihmetytti käräjien varapuheenjohtaja Heikki Palttoa.

– Ei voi kuin ihmetellä äänestystulosta. Olen samaa mielta puheenjohtajan kanssa, me olemme todella pettyneitä tulokseen. Tämä oli taantumista, sanoi hiljainen Heikki Paltto.

Myös ensimmäinen varapuheenjohta Tiina Sanila-Aikio oli lähes sanaton tuloksesta.

– Minulla on samanlaiset tunteet kuin muulla puheenjohtajistolla. Olen hyvin pettynyt. Me työskentelimme kovasti näiden hankkeiden eteen ja se kova työ meni nyt aivan hukkaan, Sanila-Aikio sanoi vetäen puheenjohtajakolmikon tuntemuksia.