1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten fitnessurheilu vaikuttaa naiskroppaan? – tieteellinen tutkimus vielä vähissä

Jyväskylän yliopisto etsii naisurheilijoita fitness-tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää kilpailemisen vaikutusta urheilijan kehon koostumukseen ja fyysiseen suorituskykyyn. Fitness-lajien suuresta suosioista huolimatta tieteellistä tutkimusta on tehty vielä vähän.

urheilu
Nainen kuntosalilla.
Joni Tammela / Yle

Jyväskylän yliopistolla alkaa keväällä tutkimus fitness-lajien vaikutuksista naisurheilijoiden kehoon ja kuntoon. Lajien suosiosta huolimatta aihetta on tutkittu vähän.

– Yleinen käsitys on, että kilpailudieetti fitness-urheilijalla aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, sekoittaa kuukautiskiertoa, heikentää unenlaatua ja aiheuttaa masennusta. Tieteellisestä tutkimusta kyseistä aiheesta ei ole vielä juurikaan saatavilla, kertoo professori Keijo Häkkinen.

Yliopiston liikuntabiologian laitos etsii tutkimukseen naisurheilijoita, jotka kilpailevat tänä syksynä Body fitness-, Bikini fitness- ja Fitness-lajeissa, tavoitteena Nordic Fitness Expo SM-kilpailut sekä tavoitteellisesti kuntosalilla harjoittelevia naisia.

Koehenkilöille tietoa oman kehon toiminnasta

Kehonrakennus on arvostelulaji, jossa arvostellaan lihaksikasta olemusta. Valmistautuminen kilpailuihin vaatii vuosien kovaa voimaharjoittelua.

Yleinen käsitys on, että kilpailudieetti aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, sekoittaa kuukautiskiertoa, heikentää unenlaatua ja aiheuttaa masennusta.

Professori Keijo Häkkinen

Muutamia viikkoja ennen kilpailuja aloitetaan kilpailudieetti, jolloin vähennetään kehonrasvan määrää. Naiskehonrakentajilla on raportoitu kehon rasvaprosentin tippuvan viimeisen 12 viikon aikana ennen kilpailuja 5-6 prosenttiyksikköä.

Tutkimuksessa tehtävien mittausten avulla voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, miten voitaisiin jatkossa parhaiten vaikuttaa fitness-urheilijoiden suorituskykyyn, kehonkoostumukseen ja terveyteen positiivisella tavalla.

Koehenkilöt saavat tietoa oman kehon fysiologisesta toiminnasta, fyysisestä suorituskyvystä ja kehonkoostumuksesta. Tutkimuksessa mitataan verestä muun muassa elimistön hormonaalisia muutoksia ja kehonkoostumusta monipuolisesti.

Tutkimusta johtaa professori Keijo Häkkinen Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksesta ja projektissa on mukana myös muun muassa dosentti Juha Hulmi sekä muita professoreita ja tutkijoita. Tutkimus suoritetaan kevään ja syksyn 2015 aikana.

Suomen ainoa virallinen fitnessurheilujärjestö IFBB Finland ry on tutkimuksen pääyhteistyökumppanina mukana tukemassa tutkimusta.

Edit 15:12: lisätty tieto IFBB Finlandin mukana olosta.

Lue seuraavaksi