1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Ostitko puhelimelle tai pesukoneelle tuotevakuutuksen? Kuluttajaliitto: “Silkkaa huijausta”

Kuluttajan on syytä ottaa tuotevakuutus vasta, kun on perehtynyt tarkasti ehtoihin. Myöskään kattavaa kotivakuutusta ei kannata unohtaa.

tekniikka
Tablettitietokone.
Mikko Kuusisalo / Yle

Älypuhelimille, tietokoneille, pesukoneille ja muille kodinkoneille voi ostaa halutessaan tuotekohtaista lisäturvaa. Ne voivat olla esimerkiksi takuuajan pidennyksiä tai vahinkovakuutuksia.

Kuluttajaliiton johtavalla lakimiehellä Tuula Sariolla on tuotevakuutuksista selvä mielipide:

– Ne ovat ihan silkkaa huijausta, hän sanoo.

Useimmiten virhevastuu ulottuu pidemmälle kuin takuut.

Tuula Sario

– Annetaan esimerkiksi ymmärtää, että myyjän virhevastuu loppuu kun takuu loppuu. Näinhän se ei ole. Useimmiten virhevastuu ulottuu pidemmälle kuin takuut.

Virhevastuu on kuluttajansuojalain mukainen myyjän vastuu siitä, että tuote on kunnossa ja kestää sen aikaa kuin tuotteen voi olettaa kestävän.

Markkinointi on usein harhaanjohtavaa

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kävi pyynnöstä läpi Suomessa toimivien kodinkonemyyjien tuotevakuutuksia. Hän kiinnitti huomiota etenkin harhaanjohtavaan markkinointiin.

Sarion mukaan asiakkaan annetaan esimerkiksi myyntipuheissa ymmärtää, että ilman lisävakuutusta ostaja on täysin turvaton.

Suurimpana ongelmana Sario pitää sitä, että tuotevakuutuksia markkinoidaan parempina kuin kotivakuutus tai myyjän virhevastuu.

Nesteen kaatumista näppäimistön päälle käytetään markkinoinnissa esimerkkinä korvattavasta tapahtumasta, vaikka tuotevakuutuksen ehdoissa huolimattomuus mainitaan syynä jättää vahinko korvaamatta. Kotivakuutuksissa korvattavuuden rajat ja määritelmät ovat selkeämpiä kuin tuotevakuutuksissa.

– Kotivakuutuksissa huolimattomuuden pitää olla selkeästi ”karkeampaa”, jotta korvausta voidaan vähentää, Sario sanoo.

FINE: Muista kotivakuutus ja pohdi tarkkaan vakuutuksen tarve

Neuvontatoimisto FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan osastopäällikkö Tuomas Korkeamäki sanoo, että vakuutusta otettaessa kannattaa arvioida oma vakuuttamisen tarve.

– Kannattaa pohtia sitä, kuinka paljon kannattaa maksaa siitä, että tuote on vakuutettu, hän neuvoo.

Korkeamäen mukaan esimerkiksi tietokoneen vakuuttamisen tarve voi olla suurempi sellaisella, joka reissaa paljon kalliin läppärin kanssa. Toisaalta, jos kotona on monta konetta, kannattaa pohtia onko jokaisen vakuuttaminen erikseen järkevää.

Kotivakuutus tarjoaa laajempaa vakuutusturvaa, jos esimerkiksi koko koti-irtaimisto palaa tulipalossa.

Tuomas Korkeamäki

Pelkkiin tuotevakuutuksiin ei kannata luottaa, vaikka ne yksittäisten esineiden kohdalla tuntuisivatkin itselle sopivilta. Hän muistuttaa, että kotivakuutus on kokonaisvaltaisempi.

– Kannattaa katsoa vakuuttamisen kokonaiskuva. Kotivakuutus tarjoaa laajempaa vakuutusturvaa, jos esimerkiksi koko koti-irtaimisto palaa tulipalossa, Korkeamäki sanoo.

Vakuutuslautakunnassa tuotevakuutuksia on käsitelty erittäin vähän. Tähän vaikuttaa Korkeamäen mukaan se, että merkittävän osan Suomessa myytävistä tuotevakuutuksista myöntää sellainen ulkomaalainen vakuutusyhtiö, joka ei kuulu vakuutuslautakunnan toimialueeseen.

Lue ehdot tarkasti

Sario löysi vakuutusehdoista paljon huomautettavaa. Esimerkiksi yhden vakuutuksen ehdoissa todetaan, että murron yhteydessä varastettu tavara korvataan vain jos omistaja sekä asuu asunnossa vakituisesti että on osoitteessa kirjoilla.

– Esimerkiksi opiskelijat harvoin ovat kirjoilla asunnoissaan. Useimmat kotivakuutukset korvaavat sen sijaan omistajan omaisuuden muuallakin kuin kotona.

Tuotevakuutuksia käsitellään myös kuluttajariitalautakunnassa, jonne riitoja tulee useita kymmeniä vuodessa. Parin vuoden ajalta yli kolmannes riidoista on ratkaistu myyjän eduksi, eli korvausta ei ole suositeltu. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että vahinko on ehdoissa rajattu korvauksen ulkopuolelle, mutta asiakas ei ole tätä välttämättä tiennyt. Kymmeniä juttuja on tällä hetkellä kesken.

Ottaisitko itse näitä vakuutuksia, Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario?

– En koskaan ja yritän pitää huolen, ettei kukaan tuttava, omainen tai läheinenkään ota, Sario sanoo.

Juttua muutettu 11.3.2015 klo 10:11: Lisätty tarkennuksia kuluttajariitalautakunnan ratkaisuihin.

Lue seuraavaksi