Lontoon entinen pormestari, poliittisia aktivisteja ja ruton uhreja: Tuhansia luurankoja löytyi Lontoon ratatyömaalta – video

Lontoon Crossrail-rautatien rakennustyömaalta on löytynyt lukuisia luurankoja, joista vanhimpien arkeologit sanovat olevan peräisin 1500- ja 1600-luvuilta. Arkeologit uskovat luurankoja olevan jopa 3 000. Paikalta on löytynyt myös Rooman valtakunnan aikaisia jäänteitä.

Arkeologeja Liverpool Streetin aseman kaivuupaikalla.
Arkeologit uskovat löytävänsä jopa 3 000 ihmisen jäänteet entisen hautausmaan alueelta, jonka paikalle nyt rakennetaan Lontoon itä- ja länsiosat yhdistävää Crossrail-rautatietä. Vanhimmat luurangot ovat peräisin 1500- ja 1600-luvuilta.

Arkeologit ovat löytäneet Lontoon itä- ja länsiosat yhdistävän Crossrail-rautatien rakennustyömaalta tähän mennessä satoja luurankoja, joista vanhimmat ovat peräisin 1500- ja 1600-luvuilta. Yhteensä arkeologit uskovat entiseltä hautausmaalta löytyvän jopa 3 000 luurankoa.

Löytöpaikka on aivan Lontoon keskustassa, Liverpool Streetin rautatieaseman vieressä. Crossrail-projektin pääarkeologin Jay Carverin mukaan nyt tehtävät kaivaukset ovat Lontoon suurimpia. Arkeologien mukaan kaivuupaikka saattaa olla myös arkeologisesti tärkein muinainen hautauspaikka Lontoon alueella.

Työmaalla kaivetaan maata aina kaupungin metrotunneleiden, eli 40 metrin, syvyyteen saakka. Päällimmäiset kuusi metriä maata kaivuupaikalla ovat kuitenkin täynnä arkeologisia jäänteitä, joista osa on peräisin jopa Rooman valtakunnan ajalta.

– Keräämme paikalla aiemmin puuttunutta tietoa Lontoon muinaisesta väestöstä, heidän terveydestään, siitä kuinka kauan he elivät ja miten he kuolivat, Carver sanoi.

Paikalla ollut Bedlamin hautausmaa oli käytössä vuodesta 1569 lähtien ainakin vuoteen 1738 saakka. Paikalle on haudattu muun muassa Mustan surman, eli ruton uhreja. Tutkijat aikovat ottaa näytteitä luurangoista selvittääkseen ruttobakteerin kannan.

Kaivaukset paikalla ovat olleet käynnissä nyt viikon ajan. Yhteensä 60 arkeologia osallistuu kaivauksiin ja ryhmä työskentelee kuusi päivää viikossa kuukauden ajan.

Kaikkiaan paikalla tehtävien tutkimusten on tarkoitus kestää syyskuulle saakka, minkä jälkeen Crossrailin uuden aseman lippuhallin rakennustyöt jatkuvat.

Lontoon entinen pormestari ehkä haudattujen joukossa

Kaivauksissa on tähän mennessä löytynyt satoja luurankoja. Paikalla sijainnut Bedlamin hautausmaa perustettiin alun perin ruton ja muiden kulkutautien uhreja varten. Sen vierellä oli myös kirkko. Ensimmäiset arkeologiset jäänteet löydettiin paikalta jo vuosina 2013 ja 2014.

Haudatut ihmiset elivät suurten muutosten aikana, he näkivät sisällissodan, Shakespearen näytelmät, ruttoepidemian, Lontoon suuren tulipalon ja teollistumisen alkuajat

Jay Carver

Hautausmaalle haudatuista ei ollut olemassa yhtä luetteloa, joten tutkijat kävivät yhdessä vapaaehtoisten kanssa lävitse kaikkien kaupungin noin 200 kirkon arkistot.

Vapaaehtoiset kävivät läpi vuosisatojen verran arkistoja selvittääkseen paikalle haudattujen nimiä. Arkistoista ryhmä löysi noin 5 000 henkilöä, jotka oli haudattu Bedlamin hautausmaalle. Arkistojen läpikäymisen lisäksi rautatietä rakennuttava Crossrail-yhtiö pyysi yleisöä kertomaan mahdollisia tietojaan hautausmaasta.

Yksi arkistoista löytyneistä henkilöistä oli sir Ambrose Nicholas, joka oli Lontoon pormestari vuonna 1575. Lisäksi paikalla uskotaan olevan lukuisten 1600-luvun poliittisten aktivistien jäänteet, joista osa oli mukana Englannin sisällissodan tapahtumissa vuosina 1642-1650.

– Useimmat löytyneet haudat ovat käytännössä nimettömiä, sillä arkut, jos sellaisia käytettiin, ovat hajonneet lähes täysin vuosien saatossa, Carver sanoi.

– Arkuissa olleet laatat, joissa lukisi kuolleen nimi ja kuoleman päivämäärä, ovat niin pahoin syöpyneet, että niitä on mahdoton lukea. Toivomme, että onnistumme löytämään haudan, joka on säilynyt niin hyvin, että pystymme nimeämään löytyvät jäänteet.

Kaivausten ja tutkimusten jälkeen löytyneet luurangot haudataan uudelle hautausmaalle.

Arkeologeja Liverpool Streetin aseman kaivuupaikalla maaliskuussa 2015. Kuva: EPA / MOLA / Crossrail

Myös roomalaisajan jäänteitä löydetty

Hautausmaan jäänteiden lisäksi paikalta on löydetty myös Rooman valtakunnan aikaisia esineitä. Suurin osa niistä on Jay Carverin mukaan muutaman metrin kaivausten tämän hetkistä vaihetta syvemmällä.

– Muinainen roomalainen tie kulkee paikan läpi. Olemme löytäneet paljon keramiikkaa ja muun muassa uhkapelivälineistöä. Toivomme, että kaivausten edistyessä löydämme lisää todisteita Rooman valtakunnan aikaisesta asutuksesta, Carver sanoi.

Lisäksi paikalta on löytynyt muun muassa hevosenkenkiä ja tuhkauurnia.

Carverin mukaan Liverpool Streetin kaivaukset tarjoavat tietoa käytännössä koko Lontoon historian ajalta.

– Bedlamin hautausmaan jäänteet ovat kiehtovalta ajalta Lontoon historiaa. Niiden vuosien aikana, jolloin hautausmaa oli käytössä, Lontoo alkoi muuttua kansainväliseksi suurkaupungiksi. Haudatut ihmiset elivät suurten muutosten aikana, he näkivät sisällissodan, Shakespearen näytelmät, ruttoepidemian, Lontoon suuren tulipalon ja teollistumisen alkuajat, Carver kuvaili.

Euroopan suurin rakennustyömaa ja Britannian suurin arkeologinen projekti

Crossrailin on sanottu olevan Euroopan suurin rakennustyömaa ja sen kokonaisbudjetti on yli 20 miljardia euroa. Rautatien on tarkoitus yhdistää Lontoon itä- ja länsiosat toisiinsa. Sen pituus on lähes 120 kilometriä, josta yli 40 kilometriä on tunneleita.

Rata kulkee useiden lähiöiden kautta sekä muun muassa Heathrown lentoasemalle. Asemia on tarkoitus rakentaa 37 ja liikenteen on tarkoitus alkaa vuonna 2018.

Ratatyömaalla on tehty arkeologisia kaivauksia yhteensä 40 eri kohteessa. Kyse on Britannian suurimmasta arkeologisesta projektista. Yhteensä kaivauksissa on löytynyt jopa 10 000 muinaista esinettä. Carverin mukaan arkeologit ovat löytäneet esineitä lähes kaikilta aikakausilta.

Kaivauksissa on löytynyt muun muassa pronssikautinen kulkureitti ja suurin Britanniasta koskaan löytynyt meripihkakimpale. Aiemmin ratatyömaalta on löytynyt jopa nyt löydettyjä luurankoja vanhempien vainajien jäänteitä. Myös osan heistä uskotaan kuolleen ruttoon.

Lontoon pormestari Boris Johnson ja liikennejohtaja Justine Greening julkistivat Crossrail-projektin ensimmäiset tunneliporat Lontoossa maaliskuussa 2012. Kuva: Kerim Okten / EPA