Hyppää sisältöön

Tutkija: "Jos et kuulu Facebookiin, niin sinua ei vähän niin kuin ole"

Sosiaalisen median räjähdysmäinen kasvu on muuttanut viestintää ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Digitaalisen kulttuurin tutkijan Sari Östmanin mukaan Facebookin ulkopuolella oleminen voi hankaloittaa ihmisen elämää.

Kuva: Karri Laihonen / Yle

Sosiaallinen mediasta on varsinkin Facebookin läpimurron jälkeen tullut vakavasti otettava media. Elämän julkaisemisesta sosiaalisessa mediassa väitöskirjaa tekevä Sari Östman näkee somen olevan ihan eri tavalla läsnä ihmisen elämässä kuin vaikka vielä vuonna 2008, jolloin hän aloitti väitöstyönsä tekemisen.

Tutkittavistani joku ei halua somessa kertoa, mikä on hänen suosikkielokuvansa ja eräs toinen kokee ihan täysin mukavaksi kertoa, mitkä ovat hänen seksuaaliset perversionsa.

Digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman

– Mitä syvemmin elämän julkaiseminen sosiaalisessa mediassa juurtuu kulttuuriseen käyttäytymiseen, sitä enemmän ihmiset hahmottavat elämäänsä sillä silmällä, että mitä voisi julkaista somessa, Östman sanoo.

Tutkijan mukaan sosiaaliseen mediaan on sen historian alusta saakka kuulunut yksityisen ja julkisen tiedon välinen problematiikka. Hän neuvoo, että somessa voi julkaista sellaista, mikä itsestä tuntuu mukavalta ja mikä ei hävetä myöhemmin.

– Se on hyvin yksilöllistä, mitä kokee voivansa julkaista. Tutkittavistani joku ei halua somessa kertoa, mikä on hänen suosikkielokuvansa ja eräs toinen kokee ihan täysin mukavaksi kertoa, mitkä ovat hänen seksuaaliset perversionsa.

Facebookittomuus voi johtaa ulkopuolisuuteen

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman on väitöstyössään törmännyt siihen, että Facebookin ulkopuolella olevat ihmiset saattavat jäädä sosiaalisestikin ulkopuolisiksi.

– Tilanteesta on tullut jotenkin sellainen, että jos et ole facebookissa, niin on vähän niinkuin sinua ei olisi.

Hän myöntää itsekin hoitavansa monet arkiset asiat nykyään somessa.

- Minun on häpeäkseni tunnustettava, että hyvin vähän enää luen lehtiä tai katson uutisia, koska päivän tärkeimmät otsikot lävähtävät facebookin ruudulle aamupäivän aikana. Se, että tietoisesti avaa lehden tai telkkarin uutisten ajaksi on vähentynyt.