Ylen vaaligalleria ja vaalikone aukesivat

Ylen vaaligalleriasta voi katsella lähes 1 800 eduskuntavaaliehdokkaan henkilökohtaiset vaalitentit. Vaaligalleria on laajuudessaan ennennäkemätön vaalitenttisarja. Vaalikoneesta selviävät ehdokkaiden vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin. Vaaligalleria ja vaalikone löytyvät osoitteesta vaalikone.yle.fi.

Kotimaa
Kollaasi satunnaisista eduskuntavaaliehdokkaista.
Yle Uutisgrafiikka

Ylen vaaligalleria ja vaalikone ovat auenneet yleisölle. Vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun) voi katsella lähes 1 800 ehdokkaan henkilökohtaiset vaalitentit. Vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun)selviää vajaan 1 600 ehdokkaan vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin.

Vaaligalleria nousi suosituksi viime kevään eurovaaleissa, joten Yle päätti toteuttaa eduskuntavaaleissa valtavan urakan ja tentata kaikki eduskuntavaaliehdokkaat.

Kaikille noin 2 000 ehdokkaalle annettiin mahdollisuus osallistua tenttiin. Noin 90 prosenttia eli vajaat 1 800 ehdokasta tarttui tilaisuuteen.

Neljä minuuttia yllättävän lyhyt aika

Aku Kopakkala, Vihreät.
Aku Kopakkala, Vihreät.

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaliehdokkaana oleva vihreiden Aku Kopakkala tuli tenttiin mielellään, koska se antaa ehdokkaalle näkyvyyttä.

– Istuvat kansanedustajat saavat luonnostaan julkisuutta paljon. Sitten on paljon julkkiksia, tv-toimittajia tai vastaavia, he saavat siitä suurta hyötyä, koska ihmiset äänestävät sellaista, jonka he tietävät, joka on jotenkin tuttu, Kopakkala pohtii.

Köyhien asialla -puolueen puheenjohtaja Terttu Savola oli mukana jo eurovaalien galleriassa.

Terttu Savola, Köyhien Asialla.
Terttu Savola, Köyhien Asialla.Yle

– Tämä on tavallaan ihan jännittävää. Tämmöinenhän oli jo eurovaalien aikaan. Ei ollenkaan hassumpaa. Ja kaikilla on mahdollisuus päästä jotakin sanomaan, Savola sanoo.

Kopakkalan mukaan toimittaja oli selvästi ottanut hänestä selvää ja teki hyviä kysymyksiä. Niihin ei vain ehtinyt kunnolla vastaamaan. Kopakkalan yllätti se, miten lyhyt aika neljä minuuttia oli.

– Muoto on hyvä, mutta että jos olisi 15 minuuttia, niin ihmiset pääsisivät kertomaan niistä asioista, mitkä ovat heille itselle ehdokkaina tärkeitä, Kopakkala ehdottaa.

Joukossa myös kokemattomia ehdokkaita

Tenttaajina ovat Ylen toimittajat. Ehdokkailta kysytään samoista teemoista, mutta ei välttämättä samoja kysymyksiä. Kaikkien tentit kestävät neljä minuuttia.

Yksi tenttaajista on Yle Uutisten politiikan toimittaja Pekka Kinnunen. Hän sanoo, että tarkoitus on myös näyttää, minkälaisia ihmisiä ehdokkaat ovat.

– Tässä on jännittävää nimenomaan se, että ehdokkaat ovat hyvin erilaisia. Meillä täällä Pasilassa haastatellaan Helsingin ja Uudenmaan ehdokkaita ja heitä on myös eduskunnan ulkopuolisista puolueista. Sieltä tulee politiikassa hyvin kokemattomiakin haastateltavia, Kinnunen kuvailee.

Vaaligalleria on laajuudessaan ennennäkemätön vaalitenttisarja. Tiettävästi yhtä laajaa ehdokastenttikierrosta ei ole aiemmin tehty missään.

– Tämä on ollut tosi iso ponnistus, mutta sitä on ollut myös tosi hauskaa ja mielenkiintoista tehdä. Kaikki on sujunut yllättävän hyvin. Mitään suuria ongelmia ei ole ollut, kuvailee Ylen vaaligallerian ja vaalikoneen tuottaja Juho Salminen.

Vaalikoneen uutuutena infonappi

Vaaligalleria on yhdistetty Ylen vaalikoneeseen, jossa voi tuttuun tapaan verrata omia vastauksiaan ehdokkaiden vastauksiin.

Vaalikoneen uutuutena on infonappi, jota klikkaamalla kysymyksestä saa taustatietoa.

– Se on tämän vuoden suuri uutuus. Jokaisesta kysymyksestä on ikään kuin faktalaatikko, josta saa taustatietoa aihepiiristä, Salminen selittää.

Vaalikoneesta pääsee myös katsomaan itselleen sopivimman ehdokkaan tenttejä.

Vaaligalleria ja vaalikone löytyvät osoitteesta vaalikone.yle.fi (siirryt toiseen palveluun).