1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saamelaiskäräjälakiuudistus kaatui – Henriksson vetää lakiesityksen pois eduskunnasta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kuvaili, että paukut ovat täysin loppu saamelaiskäräjälain suhteen. Alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimuksen ratifiointiesityksen lopullisesta kohtalosta ei ole vielä tietoa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) oli tiistaina iltapäivällä edelleen hyvin pettynyt. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) vetää saamelaiskäräjälakiesityksen pois eduskunnasta. Hän kertoi asiasta tiistaina iltapäivänä sen jälkeen, kun eduskunnat oli äänestänyt äänin 162–28, että se haluaa säilyttää tämänhetkisen saamelaismääritelmän.

Henriksson oli iltapäivällä, tunteja äänestyksen jälkeen, edelleen hyvin pettynyt.

– Minun on vedettävä koko lakiesitys takaisin.

– Olen erittäin pettynyt siihen, että se mitä hallituspuolueiden kanssa oli sovittu yhdessä käräjien kanssa, ei pitänyt. Tämä on erittäin valitettavaa ja pohjanoteeraus tälle hallitukselle.

"Itselläni on paukut loppu tämän asian suhteen"

Anna-Maja Henriksson sanoo olevansa surullinen siitä, että pitkä lakivalmistelu valui hukkaan.

– Olemme tehneet hartiavoimin työtä, tottakai se tuntuu hyvin hyvin surulliselta. Mutta tämä on politiikkaa raaimmillaan, tämä on erittäin vakava tilanne Suomelle. Itselläni on paukut loppu nyt tämän asian suhteen.

– Valitettavasti suurin osa kansanedustajista näki, että ehdotettu määritelmä olisi syrjivä, vaikka siitähän ei ollut kysymys. Meidän tulee kunnioittaa saamelaisia ja heidän päätäntävaltaansa ja siinä ei valitettavasti nyt onnistuttu.

Saamelaiskäräjälaki valmisteltiin kolmen vuoden ajan. Kesäkuussa valtioneuvosto ja saamelaiskäräjät löysivät kompromissin vaikeimmissa kysymyksissä, kuten saamelaisen määrittelyssä.

ILO:lla vielä toivoa

Alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimuksen ratifiointiesityksen lopullisesta kohtalosta ei ole vielä tietoa.

– ILO-sopimuksen kannalta tilanne on auki vielä. Oppositio on tehnyt ehdotuksen siitä, ettö ILO-sopimuksen tulisi raueta.

– Itse näkisin kuitenkin, että siinä olisi lisäarvo myös saamelaisille ja ainakin vielä pidän siitä kiinni, että viedään ILO loppuun asti. Se olisi suuri asia Suomelle ja saamelaisille.