1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lintumaailmassa lempi leiskuu jo – pesäpuuhat ja reviirikiistat käynnissä

Muuttolintuja laulujoutsenista töyhtöhyyppiin ja kiuruihin voi jo havaita Hämeessäkin. Myös kosiopuuhat ovat osalla linnuista alkaneet, kertoo lintuharrastaja Ari Lehtinen.

Kuva: Kati Turtola / Yle

Varhainen kevät on saanut linnut perheenperustamispuuhiin. Esimerkiksi harakat ovat jo jonkin aikaa rakentaneet innolla pesiä.

– Taitaa ensimmäisillä jo ruveta olemaan pesät valmiina, arvelee Ari Lehtinen Kanta-Hämeen lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Harakkaa moititaan monesti surkeannäköisestä risupesästään, mutta Lehtinen kehuu lintua mainettaan paremmaksi rakennusmestariksi.

– Itse asiassa harakan pesä on erittäin taidokkaasti tehty, siinä on vain siihen päälle kyhätty sellainen risukasa, jolla se ikäänkuin hämää ja naamioi sen pesän, mutta itse pesämalja, missä ne munat on munittuna, on erittäin hienosti tehty, kuvailee Lehtinen.

Reviirikiistoja lintulaudoilla

Keväiset kosiopuuhat vauhdittavat muutenkin lintumaailmaa. Aikaisilla pesijöillä on kiire saada munat hautumaan ja lintulaudoilla saattaa esiintyä tiettyä suvaitsemattomuutta.

– Fasaanikukothat taistelevat jo täyttä päätä. Tiaisilla puolestaan on selkeästi reviirikiistat menossa, sillä ne eivät enää tahdo sopia samalle lintulaudalle niin kuin talvella. Myös viherpeipot aikaisina pesijöinä ovat jo aloittaneet soidinmenonsa, kuvailee Lehtinen.

Pesäkiireitä on parhaillaan lintuaktiivin mukaan myös kaikilla täällä talvehtineilla linnuilla sekä pikkukäpylinnuilla, joista ensimmäisillä saattaa olla jo munat pesässä.

– Tässä Tervakoskella on yksi pieni erikoisuus tänä talvena ollut turkinkyyhky. Se on ilmeinen pariskunta, koska siinä on soidintakin havaittu. Turkinkyyhkyhän voi kesykyyhkyn tapaan pesiä useamman pesueen vuoden aikana ja voi aloittaa sen pesinnän jo ihan talvella tammi-helmikuussa, jos on leutoa, tietää Lehtinen.

Takatalvi ei pelota

Lehtisen omien havaintojen perusteella terminen kevät on alkanut Janakkalassa 20. helmikuuta. Siitä lähtien lämpötila on pystellyt plussan puolella. Lintuharrastaja Ari Lehtinen ei kuitenkaan ole järin huolissaan, vaikka takatalvi vielä kevään aikana iskisikin. Pitkää kylmää jaksoa hänkään ei kuitenkaan toivo.

– Kyllä luulen, että nuo karaistuneemmat linnut siitä selviävät ja tietysti täytyy toivoa, että jos takatalvi tulee, se ei olisi ainakaan kovin pitkä, miettii Lehtinen.

Mahdollinen takatalvi aiheuttaa ongelmia erityisesti hyönteisssyöjille.

– Sieltä saattaa punarinnat, rautiaiset ja peukaloiset ehtiä nyt tulemaan jo maaliskuun puolella tänne ja niillä tietysti sitten voi olla vähän vaikeuksia, ennustaa Ari Lehtinen.

Aurinko tuo petolinnut – sade saattelee rastaita

Eri lintulajit suosivat erilaisia muuttosäitä. Lintumies havaitsi pakkasyön jäljiltä kantahämäläisillä pelloilla muun muassa räkättirastasparvia, sinisorsia ja töyhtöhyyppiä, joita viime päivinä onkin muuttanut runsaasti. Aurinkoinen sää virittääkin nimenomaan petolintujen muuttoa.

–  Merikotkia, varpushaukkoja ja hiirihaukkoja muuttaa aurinkoisina päivinä, tietää Lehtinen.

Ensimmäinen lämmin päivä toi myös runsaasti töyhtöhyyppiä ja kiuruja. Nyt parvet ovat paisuneet jo suuriksi, enää ei voida puhua vain tiedustelijoista.

– Rastaat tykkäävät muuttaa matalapaineessa ja sateisilla ilmoilla. Eikä siihen kauaa mene, kun tulee ensimmäiset kuovit ja metsäviklotkin, ennustaa lintuharrastaja.