1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Synnytyksiä kaupan – kainuulaiskätilöistä tuli myyntinaisia

Kainuulaiskätilöt markkinoivat itse osaamistaan oman maakuntansa ulkopuolella. Suomessa lain mukaan synnyttäjä voi valita itse synnytyspaikkansa oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelta ilman maksusitoumusta.

terveys
Vauva imee rintaa.
Riku Kaminen / Yle

Kainuun kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Leena Heikkinen kertoo idean synnytysten myyntityöhön tulleen poikkeusluvasta, joka takaa synnytysten jatkumisen Kainuun keskussairaalassa.

– Haluamme taata, että synnytykset jatkuisivat myös poikkeusluvan päättymisen jälkeen. Haluamme meille enemmän synnyttäjiä, koska meillä on resursseja ja ammattitaitoa hoitaa myös isompaa synnyttäjämäärää, Heikkinen kertoo.

Suomessa lain mukaan synnyttäjä voi valita itse synnytyspaikkansa oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelta ilman maksusitoumusta.

– Tämä helpottaa meidän markkinointityötäkin, ja siksi olemme jalkautuneet myös Kainuun ulkopuolelle. Sieltä voisi tulla meille sellaisia synnyttäjiä, joilla olisi lyhyempi matka Kajaaniin kuin oman sairaanhoitopiirinsä sairaalaan, Heikkinen perustelee.

Synnyttäjiä toivotaan kauempaakin

Nykyisen 700 sadan synnytyksen sijaan kätilöiden tavoitteena olisi saada 800 synnytystä Kainuun keskussairaalaan. Tähän asti kainuulaiskätilöt ovat tehneet markkinointityötä Kuusamossa ja Nurmeksessa. Nurmeksessa hoidetaan myös valtimolaiset synnyttäjät.

Haluamme meille enemmän synnyttäjiä, koska meillä on resursseja ja ammattitaitoa hoitaa myös isompaa synnyttäjämäärää.

Leena Heikkinen

– Valtimolta on paljon lyhyempi matka Kajaaniin kuin esimerkiksi Joensuuhun, siksi valtimolaisissa äideissä onkin paljon potentiaalisia synnyttäjiä meille, Heikkinen uskoo.

Kainuulaiskätilöt ovat olleet markkinointimatkalla myös Siikalatvan alueella Pohjois-Pohjanmaalla. He toivovat, että myös kestiläläiset, pulkkilalaiset ja pyhäntäläiset äidit löytäisivät tiensä Kainuuseen kun h-hetki alkaa olla käsillä. Mutta jos matka Kuusamosta tai Siikalatvalta olisi sama matka Ouluun kuin Kajaaniin, niin miksi äiti lähtisi synnyttämään Kajaaniin?

– Pienessä yksikössä mahdollisuudet hoitaa synnytyksiä ovat paremmat. Me emme tee niitä liukuhihnalta vaan meillä on aikaa hoitaa perhekeskeisesti ja yksilöllisesti, ja näin ottaa paremmin huomioon myös synnyttäjän toiveet, Leena Heikkinen sanoo.

Lue seuraavaksi