Käytä Ylen vaaligalleriaa näin – politiikan asiantuntija vinkkaa

Mihin vaaligallerian neliminuuttisissa videoissa kannattaa kiinnittää huomiota? Politiikan tutkija kehottaa huomioimaan tiedon määrän ja puhetaidot.

Kotimaa
Vaaligalleria
Vesa-Matti Ruuska / Yle

Ylen vaaligalleriassa on valtava määrä ehdokkaiden haastatteluja. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kehottaa keskittymään niihin ehdokkaisiin, joita voisi kuvitella äänestävänsä.

– Kannattaa kuulostella, tietääkö ehdokas mistä puhuu.

Jokisipilän mielestä ehdokkaan ei välttämättä tarvitse olla piin kova politiikan asiantuntija, mutta yhteiskunnallisen sivistyksen taso, tai sen puute, kannattaa panna merkille.

– Sellaista tietämystä eduskuntaan pyrkivältä ihmiseltä sopii odottaa. Pitää olla käsitys siitä, miten meillä valtaa käytetään ja asioista päätetään. Jos tietämyksessä on keskeisiä puutteita, kyllä se neljässä minuutissa käy ilmi.

Lyhyeltä videolta on helppo arvioida myös ehdokkaan suullista taitoa. Eduskuntaan valittu ihminen joutuu puhumaan julkisesti, joten suullista taitoa vaaditaan.

– Suomalainen poliittinen kulttuuri perustuu kompromisseihin ja neuvotteluihin, joten suullinen esiintyminen on aivan keskeinen taito, Jokisipilä sanoo.

Yhden asian poliitikot

Ylen vaaligallerian haastattelijat ovat huomanneet, että ehdokkaiden joukossa on niin sanottuja yhden asian poliitikkoja. Jokisipilä huomauttaa, että politiikassa vaaditaan laajempaa osaamista. Poliitikon olisi hyvä tuntea ainakin yksi isompi asiakokonaisuus hyvin.

– Jotkut ovat esimerkiksi sosiaali ja terveyspuolen asiantuntijoita, toiset työmarkkinapolitiikan ja kolmannet maa- ja metsätalouden osaajia.

– Meidän menestyneitä poliitikkojamme yhdistää se, että he hallitsevat useamman ison aihealueen ja vielä sen ulkopuoleltakin pystyvät lausumaan perusteltuja näkemyksiä, sanoo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Vaaligalleria osoitteessavaalikone.yle.fi (siirryt toiseen palveluun)