Finnairin päätös järkyttää – heikentää yritysten mahdollisuuksia toimia Meri-Lapissa

Lentovuorojen karsiminen Kemi-Torniosta saa kovaa kritiikkiä alueen yrityksiltä. Paljon matkustavien työntekijöiden on pahimmassa tapauksessa vaihdettava toimipaikkaa, koska lentoyhteydet huononevat.

Kemi-Tornion seutukunta
Flyben ATR-42 -potkuriturbiinikone Helsingin lentokentällä.
Yle / Antti Heikinmatti

Finnairin päätös karsia Kemi-Tornion lentokentän vuoroja tyrmistyttää ja ärsyttää. Kenttä on yrityselämän ahkerassa käytössä ja matkustajamäärät ovat olleet kasvussa.

Finnair on kuitenkin päättänyt karsia vuoroja niiden kannattamattomuuden vuoksi.

Stora Enson Veitsiluodon tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila painottaa, että lentojen harventaminen heikentää oleellisesti työmahdollisuuksia.

– Jos halutaan menestyksekkäästi tehdasta täällä pyörittää, pitää päästä helposti matkustamaan. Pitkällä aikavälillä meidän pitää mahdollisesti siirtää Kemistä pois niitä toimintoja, jotka vaativat paljon matkustamista, Mäkimattila harmittelee.

Heikennykset myös lisäävät painetta käyttää Oulun ja Luulajan lentokenttiä tai yöpyä enemmän hotelleissa. Halvinta, tehokkainta ja nopeinta yrityksille olisi matkustaa oman alueen kentältä.

Matkustusajat pitenevät päivällä

Tällä hetkellä ei uskalla sanoa, mitä vaikutuksia tällä on henkilöstöön.

Joni Nojonen

Tornion Outokummun tehtaalla lentovuorojen karsimista pidetään lyhytnäköisenä ratkaisuna. Työmatkalla Saksassa parhaillaan oleva tehtaanjohtaja Hannu Hautala sanoo, että muutokset ovat hankalia ja tulevat kalliiksi.

– Uuden aikataulun vuoksi matkustusaika pitenee päivällä, kun meidän työntekijät lähtevät Tornion tehtaalta käymään asiakkaiden luona Saksassa ja toisinpäin, Hautala arvioi.

Lentoasemalle tieto tuli medialta

Tieto vuorojen vähennyksestä saavutti Kemi-Tornion lentokentän henkilöstön median kautta tiistaina puolilta päivin. Puhelimen päähän tavoitettu operatiivinen päällikkö Joni Nojonen kertoo henkilökunnan olleen järkyttynyt saatuaan tiedon.

– Tällä hetkellä ei uskalla sanoa, mitä vaikutuksia tällä on henkilöstöön, Nojonen pohtii vaitonaisena.

Muokattu: faktalaatikon kellonaikoja korjattu 11.3. klo 8.59