149 pyrkii eduskuntaan Kaakkois-Suomesta - määrä putoaa kolmanneksella

Uudessa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ehdokasmäärä putoaa lähes 30 prosenttia. Ehdokkaita asettaa 14 puoluetta ja yksi valitsijayhdistys.

vaalit
KD:n vaaliasiamies Mirja Paajanen jätti 17 ehdokkaan listan tiistaina iltapäivällä.
KD:n vaaliasiamies Mirja Paajanen jätti 17 ehdokkaan listan tiistaina iltapäivällä Mikkelissä.Petri Vironen / Yle

Mikkelin kaupungintalon ovi kävi tiistaina iltapäivällä vielä tiuhaan, vaikka ehdokasasettelun takaraja umpeutui klo 16. Iltapäivällä ehdokaslistansa jättivät KD, Piraattipuolue ja SDP.

– Hyvin tämä on sujunut, vaikka pieniä tarkistuksia lähinnä ehdokkaiden ammattien kohdalle on tehty, vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Jouko Kervinen arvioi hieman ennen takarajan umpeutumista.

– Meitä on kolme juristia tässä asioita tutkimassa. Tarkasti, mutta ei tässä ketään diskata, jos kaikki ei ole aivan oikein.

Ehdokaslistoja jätettiin uudessa vaaoipiirissä kaikkiaan 15. Ehdokkaita listoilla on 149 eli 63 vähemmän kuin yhdistyneissä Kymen ja Etelä-Savon vaalipiireissä edellisvaaleissa. Tuolloin puolueet saivat asettaa molemmilla alueiilla enimmillään 14 ehdokasta. Uudessa vaalipiirissä enimmäismäärä on 17.

Kaakkois-Suomen keskusvaalilautakunnan sihteeri Juha Ruuth ja puheenjohtaja Jouko Kervinen.
Petri Vironen / Yle

Vaaliirilautakunta käy läpi listoja loppuviikosta ja vahvistaa nimilistat maanantaina. Tuolloin arvotaan myös puolueiden numerojärjestys.

– Lopullinen lista ehdokasnumeroineen vahvistetaan ensi viikon torstaina, Jouko Kervinen muistuttaa.

Seitsemän täyttä listaa

Täyden 17 nimen listan jättivät Kansalllinen Kokoomus, Suomen Keskusta, Perussuomalaiset, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Vasemmistoliitto, Suomen Kristillisdemokraatit ja Vihreä liitto. Ruotsalainen kansanpuolue jätti neljän nimen listan.

Ehdokkaita asettivat Kaakkois-Suomessa myös Itsenäisyyspuolue (8), Piraattipuolue (5), Suomen Kommunistinen Puolue (5) Muutos 2011 (4), Kommunistinen Työväenpuolue - Rauhan ja Sosialismin puolesta (2), Suomen Työväenpuolue STP (1) ja valitsijayhdistys (1).

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan 17 kansanedustajaa.