Tokiossa muistetaan historian tuhoisinta palopommitusta – video

Yli 100 000 ihmistä sai surmansa yhdessä yössä 70 vuotta sitten, kun Yhdysvaltain lentokoneet pudottivat pomminsa Tokioon. Neljäsosa kaupungista paloi.

Ulkomaat
Nainen tuo kukkia Tokion pommitusten uhrien muistomerkille.
Yli 100 000 ihmistä sai surmansa yhdessä yössä 70 vuotta sitten, kun liittoutuneiden pommikoneet pudottivat palopomminsa Tokioon.

Yhdysvaltain ilmavoimien raskaat B-29-pommikoneet suuntasivat Tokion taivaalle keskiyön jälkeen 10. maaliskuuta 1945. Yhteensä 330 koneeseen lastatut lentopommit oli täytetty hiljattain Yhdysvalloissa kehitetyllä napalmilla ja helposti syttyvällä fosforilla.

Meidän on kohdattava menneisyys nöyrästi

Shinzo Abe

Tokion pommitus eli operaatio Meetinghouse täytti sodanjohdon asettaman tavoitteen ja sytytti enimmäkseen puurakenteisen ja tiheään asutun kaupungin palamaan. Tulimyrskyssä kuoli 100 000 Tokion asukasta – enemmän kuin Dresdenin palopommituksissa tai Nagasakin atomipommituksessa viisi kuukautta myöhemmin.

– Meidän on kohdattava menneisyys nöyrästi ja tehtävä kaikkemme maailmanrauhan edistämiseksi, sanoi Japanin pääministeri Shinzo Abe palopommituksen muistojuhlassa Tokiossa tiistaina.

Tokion pommitus oli osa Yhdysvaltain muutamaa viikkoa aiemmin aloittamaa palopommisotaa. Pommituskampanjan komentaja, kenraalimajuri Curtis LeMay, oli todennut, että puurakenteisissa japanilaiskaupungeissa palopommit toimisivat tehokkaammin kuin tarkkuuspommittaminen tavanomaisin asein.

Palopommeja kantaneet B-29-koneet pudottivat lastinsa Tokioon verraten matalalta, noin 1 500 – 2 000 metrin korkeudelta. Pommitus kesti liki kolme tuntia. Viimeisten koneiden miehistöt ovat kertoneet, että ilmassa oli palavan lihan haju.

– Tuntui kuin olisimme voineet kurottaa ylös ja koskettaa lentokoneita. Ne näyttivät niin isoilta, sanoi pommituksen lapsena kokenut tokiolainen Yoshitaka Kimura uutistoimisto AP:lle.

12-vuotias Katsumoto Saotome pakeni tulipaloa juosten junarataa pitkin. Palopommit putoilivat hänen ympärilleen.

– En tiedä juoksinko vai näinkö unta, kuin olisin lentänyt. Saan siitä yhä kylmiä väreitä, Saotome sanoi uutistoimisto Reutersille.

Tokion palopommitukset ovat jääneet historiassa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien varjoon. Monet uhreista eivät ole halunneet puhua kokemuksistaan, eikä hallituskaan ollut sodan jälkeen halukas palaamaan menneeseen.

Jos vaikenemme, menneisyys katoaa

Katsumoto Saotome

Pommitusten muistolle on Tokiossa kuitenkin rakennettu pieni muistomerkki. Istuva pääministeri osallistui tänä vuonna muistoseremoniaan ensi kertaa.

Saotome varoittaa unohtamasta palopommien opetusta.

– Jos vaikenemme, menneisyys katoaa, nyt 82-vuotias Saotome sanoo.

Yhteensä Yhdysvaltojen pommituskampanjassa tiputettiin yli 150 000 tonnia pommeja Japanin kaupunkeihin, ja satoja tuhansia ihmisiä kuoli. Kampanjan tarkoitus toteutui 15. elokuuta 1945, kun Japanin hallitus ilmoitti antautuvansa liittoutuneille kuusi päivää Nagasakin ydinpommin jälkeen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP