Eduskunta: Opintotukea vain yhteen tutkintoon

Opiskelijajärjestöjen mielestä alan vaihtaminen tulee opiskelijalle taloudellisesti mahdottomaksi, vaikka toinen tutkinto suoritetaan usein aiemman alan heikon työllisyystilanteen takia.

Kotimaa
Opiskelua Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.
Opiskelua Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.Yle

Eduskunta äänesti tänään äänin 95–91, että opintotukea ei jatkossa myönnetä toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Kakkostutkintoon ei myönnetä tukea, vaikka tukea ei olisi nostettu ensimmäiseenkään tutkintoon.

Hallitus kaavailee, että opintotuen rajaamisella vain yhteen tutkintoon saadaan 10,5 miljoonan euron säästöt. Opiskelijajärjestöjen mukaan opintotukioikeuden rajaaminen ei tuo toivottuja säästöjä.

– Opintotuen rajaaminen toisesta samantasoisesta tutkinnosta on tässä talouden ja työmarkkinoiden murroksen tilassa järjetöntä. Toisen korkeakoulututkinnon suorittamisen syy on usein aiemman koulutusalan heikko työllisyystilanne, muistuttaa SYL:n puheenjohtaja Jari Järvenpää.

Laki tekee SYL:n mukaan alan vaihdon useimmissa tapauksissa opiskelijalle taloudellisesti mahdottomaksi.

– Rajoitus koskee erityisesti ammattikorkeakouluopiskelijoita, jotka haluavat hakeutua yliopistoon jatkamaan opintojaan suoritettuaan ammattikorkeakoulututkinnon, SAMOKin puheenjohtaja Joonas Peltonen kritisoi.

Myös eduskunnan sivistysvaliokunta päätyi niukasti hallituksen esityksen kannalle viime perjantaina. Ensi perjantaina asia on vielä toisessa käsittelyssä eduskunnassa.