EU-armeija ei innostanut eduskunnassa

Pääministeri Alexander Stubb joutui puolustamaan hanketta yhteisestä armeijasta.

politiikka
Pääministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Erkki Tuomioja 10. maaliskuuta eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin turvallisuuspoliittista yhteistyötä koskevasta katsauksesta.
Pääministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Erkki Tuomioja 10. maaliskuuta eduskunnan täysistunnossa, jossa keskusteltiin turvallisuuspoliittista yhteistyötä koskevasta katsauksesta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ajatus EU:n yhteisen armeijan kehittämisestä sai vaisun vastaanoton turvallisuuspoliittista keskustelua käyneessä eduskunnassa. Presidentti Sauli Niinistö kertoi viikonloppuna kannattavansa EU:n yhteistä armeijaa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) joutui puolustamaan eduskunnan istunnossa hanketta lähes yksin. Stubb muistutti, että Ranska ehdotti jo vuonna 1951 puolustusyhteisöä. EU:n puolustusyhteistyötä on Stubbin mukaan rakennettu systemaattisesti jo vuodesta 1970 lähtien.

– Suomen ei todellakaan kannata vähätellä Euroopan unionin puolustusulottuvuuden kehittämistä, arvioi Stubb.

Kriittisimmin EU-armeijaan suhtautui Annika Lapintie (vas.).

– Haluatteko te todellakin tehdä EU:sta sotilasliiton, jossa Nato on se johtava voima ja EU-maat ainoastaan toimittavat sinne oman armeijansa, haastoi Lapintie Stubbia.

Monen äänessä olleen kansanedustajan tapaan myös ulkoministeri Erkki Tuomioja korosti puheenvuorossaan Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön kehittämistä. EU:n armeijasta puhuessaan hän muistutti, että enemmistö EU-maista kuuluu jo Natoon.

– On toki todettava, että näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa jäsenmaiden enemmistö katsoo edelleen Naton tarjoavan puitteet yhteisen puolustuksen järjestämiselle.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) muistutti, että EU:lta on puuttunut poliittinen tahto käyttää jo olemassa olevia EU:n taistelujoukkoja.

– Henkilökohtaisesti en usko EU-armeijan syntymiseen, totesi Soini.