Borgin odotetut ohjeet Suomelle: Eroon vuorotteluvapaasta ja työperäinen maahanmuutto vapaaksi

Anders Borg ja Juhana Vartiainen julkaisivat tänään ehdotuksensa Suomen talouden kohentamiseksi. Listalta löytyy muun muassa kilpailukyvyn palauttaminen palkkamaltilla ja työn tarjonnan lisääminen muun muassa, työperäistä maahanmuuttoa lisäämällä ja vuorotteluvapaasta luopumalla.

talous
Anders Borg.
Anders Borg ja Juhana Vartiainen julkaisivat ehdotuksensa Suomen talouden kohentamiseksi.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen ja Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ovat huolissaan Suomesta. Suomen kilpailukyky on heikentynyt, työikäisen väestön määrä pienenee ja työvoimaan osallistuminen on vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa.

Ratkaisuksi Vartiainen ja Borg tarjoavat kolmen kohdan strategiaa: kilpailukyvyn parantamista, työn tarjonnan lisäämistä sekä tuottavuuskasvun edistämistä.

– Suomi on toimiva yhteiskunta, mutta kriisi on iskenyt siihen pahemmin kuin moniin muihin Euroopan maihin. Ongelmiin ei ole olemassa helppoja ratkaisuja eikä taikasauvaa, jolla ongelmat ratkottaisiin, Borg sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Borg ja Vartiainen toivovat palkkamalttia

Vartiainen ja Borg uskovat kilpailukyvyn palautuvan palkkamaltilla. Tämä vaatii palkanmuodostuksen periaatteiden ja menettelytapojen uudistamista. Borg ja Vartiainen patistavat hallitusta patistamaan työmarkkinaosapuolia, jotta nämä pääsisivät sopuun kilpailukykyä tukevasta palkkamallista.

– Hallituksen täytyy antaa työmarkkinaosapuolille tehtäväksi uudistaa palkkamalli. Emme tarjoa valmista palkkamallia, mutta meistä on yllättävää, että Suomessa, joka on korkean luottamuksen yhteiskunta, ei luoteta lainkaan paikalliseen sopimiseen, Vartiainen sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

Eroon työttömyysputkesta ja vuorotteluvapaasta

Työn tarjonnan lisäämistä Borg ja Vartiainen parantaisivat muun muassa lakkauttamalla työttömyysputken vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä, poistamalla vuorotteluvapaan sekä vapauttamalla työperusteisen maahanmuuton.

– Suomen ongelma on, että työllisyys on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Suomella on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta toimivat työmarkkinat. Työttömyysputki on ongelmallinen, sillä se tarkoittaa tulotason laskua ja elämänlaadun heikkenemistä. On outoa, että niin moni suomalainen mies poistuu työmarkkinoilta jo 55-vuotiaina, Borg ihmetteli.

Tuottavuuden parantaminen vaikea pala

Tuottavuuskasvun edistäminen on Vartiaisen ja Borgin mukaan vaikea pala, sillä Suomella on jo toimiva markkinatalous ja kansainvälisesti arvostettu innovaatiojärjestelmä. Vartiainen ja Borg kuitenkin kehottavat etsimään parannuskohteita muun muassa yrittäjyysilmapiirin parantamisesta, talouden kilpailun vahvistamisesta sekä valikoiduista perusrakenneinvestoinneista.

– Kustannustaso on Suomessa liian korkea ja palkoista on päästävä sopuun. Suomessa on hyvä koulutusjärjestelmä ja osaamista, joten tuottavuustasoa on vaikea nostaa. Tähän ei ole helppoa, yksinkertaista ratkaisua, Borg totesi.

Pääministeri Alexander Stubb (Kok.) tilasi syksyllä 2014 Borgilta ja Vartiaiselta raportin, jossa hahmotellaan Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjaa. Raportti julkaistiin tänään.

9.49 Juttua täydennetty Borgin ja Vartiaisen kommenttien osalta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus