Fortumilla edessään satojen miljoonien vero-oikeudenkäynnit

Energiajätti Fortumin vuoden 2014 tilinpäätöksestä käy ilmi, että yhtiöllä on meneillään vero-oikeudenkäyntejä ainakin lähes 400 miljoonan euron edestä. Valtioenemmistöisen Fortumin edessä olevissa oikeudenkäynneissä on kysymys yhtiön Belgian, Hollannin ja Luxemburgin rahoitusyhtiöiden verojärjestelyistä.  

Ajankohtainen kakkonen
Fortumin rakennus Espoossa.
Yle

Fortumin tilinpäätös erittelee yhtiön tulevat oikeudenkäynnit näin: Ruotsin veroviranomaiset hakevat vuosilta 2009 – 2012 157:ää ja Suomen verohallinto 136 miljoonaa euroa vuodelta 2007.

Belgiassa taas Fortum hakee verottajalta takaisin maksamiaan 99 miljoonaa euroa.

Fortumin kumotut jälkiverot oikeuteen

Viime kesänä konserniverokeskuksen oikaisulautakunta kumosi – nojautuen Korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen eräässä toisessa asiassa – Fortumille määrätyt 136 miljoonan jälkiverot. Määrätyt jälkiverot koskivat Fortumin Belgian rahoitusyhtiöjärjestelyjä vuonna 2007.

Nyt Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö Vova on valittanut tästä konserniverokeskuksen oikaisulautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Jos Vovan valitus perustuu siirtohintasäännöstön sijasta veronkiertopykälään, se avaa aivan uuden luvun verohallinnon taistelussa suuryhtiöiden aggressiivista verosuunnittelua vastaan. Onko näin - siihen verohallinto ei suostu vastaamaan, ei hallinto-oikeus eikä Fortum.

Verotusneuvos Markku Hirvonen arvostelee kovin sanoin verohallinnon ja hallinto-oikeuden vaikenemista.

_- _Verosalaisuutta puolustellaan yksityisyyden suojalla. Nämä asiat eivät ole välttämättä yksityisiä, koska niissä on kysymys yhteiskunnan varoista. En tiedä, kenen yksityisyyttä siinä halutaan varjella.

Fortum löysässä hirressä?

Suomen, Ruotsin ja Belgian oikeuslaitoksissa Fortumia odottavat lähes 400 miljoonan euron oikeudenkäynnit eivät ole Fortumin ainoat huolen aiheet. Joulukuussa verottaja teki verottamatta jättämispäätöksen Fortumin Belgian rahoitusyhtiöiden vuosien 2008 – 2011 rahoitusjärjestelyistä.

Nyt kysytäänkin onko Verosaajien oikeudenvalvontayksikkö Vova valittanut myös tästä verottamatta jättämispäätöksestä. Jos on, kyse on noin 500 miljoonasta eurosta.

Vovan valitusaika on umpeutunut, mutta vastausta siihen, onko asiasta valitettu, ei tule Verohallinnosta. Fortum vastaa sähköpostitse: ”Tästä asiasta ei ole julkistettu mitään uutta”.

Verotusneuvos Markku Hirvosen mukaan ainakin sijoittajat olisivat kiinnostuneita tiedosta.

- Käsittääkseni tuo on sen tyyppinen riski, että se pitäisi olla sijoittajien tiedossa.

Lisää Fortumin verosuunnittelusta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2 klo 21.