1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vantaa siirsi koulujen laskut rehtoreiden syyniin – kymmenien tuhansien säästöt parissa kuukaudessa

Vantaalla kaupungin peruskoulujen rehtorit ovat saaneet enemmän koulukohtaista päätäntävaltaa. Vuoden kestävässä kokeilussa seitsemän koulun rehtorit muun muassa tarkistavat, että omaan kouluun liittyvät ruoka- ja siivouslaskut pitävät paikkansa. Jo parissa kuukaudessa on huomattu, että kymmeniä tuhansia on maksettu turhaan.

Kuva: Ritva Karhula / Yle

Vantaan Kilterin koululaisten lounaan tuottaja, kaupungin omistama Vantti Oy, on ollut tarkemmassa koulukohtaisessa seurannassa vuoden alusta. Rehtori Ulla Tolonen on saanut syynäyksen takia uusia tehtäviä.

– Kuukausittain laskut tulevatkin meille koulukohtaisesti tarkistettavaksi. Tarkistamme, että aterian määrät vastaa sitä mitä on tilattu. Laskuissa pitäisi näkyä se, että jossakin vaiheessa esimerkiksi isompi ryhmä on poissa koulusta. Silloin maksettujen aterioiden määrät pitäisi olla huomoitu sen mukaisesti, rehtori Ulla Tolonen sanoo.

Tarkempi syynäys liittyy vuoden kestävään kokeiluun Vantaalla, jossa on mukana Kilterin koulun lisäksi kuusi muuta koulua ja neljä päiväkotia. Rehtoreille on annettu kokeilussa enemmän vastuuta ja valtaa tarkistaa ja hyväksyä aterioiden lisäksi myös koulun siivous- ja vahtimestaripalveluiden laskutus. Laskuissa on huomattu puutteita. Rehtori Ulla Tolonen ei ole esimerkiksi vielä hyväksynyt yhtään laksua lopullisesti.

–  Ne on lähetetty eteenpäin tarkistettaviksi, sillä niistä on huomattu alkuvuodesta virheitä. Laskut on palautettu tähän pilottikokeiluun kuuluvalle yhteyshenkilölle, Tolonen sanoo.

Laskuissa virheitä

Jo parissa kuukaudessa on huomattu, että kymmeniä tuhansia on maksettu turhaan. Vantaan perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan koulujen laskujen puutteissa on ollut kyse esimerkiksi noin 70 000 euron virheistä.

–  Perusopetus maksaa koululaisten aterioista seitsemän miljoonaa vuodessa. Jos nyt on havaittu, että laskuissa on ollut 70 000 euron virhe, onhan se iso raha, mutta seitsemässä miljoonassa se ei ole iso raha, Ilkka Kalo sanoo.

Kokeilulla säästöjä

Kokeilun myötä Vantaa pystyy kuitenkin nyt korjaamaan laskutusten puutteita. Normaalisti laskuja on Vantaalla seurattu isoina köntteinä virastotasolla, eikä niiden puutteisiin ole voitu samalla tavalla kajota. Ilkka Kalo.

– Tämä on seuraava askel siinä, että saadaan kustannukset läpinäkyväksi.  Tällä yritetään parantaa sitä, että tiedämme paremmin mistä ostamme ja mistä maksamme, Ilkka Kalo sanoo.

Tämän vuoden syksyllä arvioidaan jatketaanko tai laajennetaan kokeilua. Kokeilun kautta kertyvän kustannustietoisuuden uskotaan tuovan Vantaalle pitkällä aikavälillä myös säästöä laajemminkin.