Hallituksen lukio- ja ammattikouluremontti vaarassa kaatua

Hallituksen tavoite toisen asteen koulutuksen uudistamiseksi uhkaa murentua kokonaan. Hallitukselta odotetaan ratkaisua, jolla peli vihellettäisiin kokonaan poikki.

politiikka
Lukiolaisia Kerttulin lukiossa Turussa.
Lukiolaisia Kerttulin lukiossa Turussa.Yle

Hallituksen esitys lukioiden ja ammattikoulujen rakenneuudistuksesta uhkaa kaatua. Nyt on vaikeuksissa toisen asteen koulutuksen rahoitusta leikkaava esitys. Se kytkeytyy maanantaina eduskunnassa kariutuneeseen toimilupauudistukseen.

Kunnissa ja Kuntaliitossa ollaan huojentuneita siitä, että koulutuksen järjestäjät säästyvät suururakalta uusien lupien hakemisessa. Toimilupauudistuksen ja koulutuksen järjestäjien vähenemisen myötä säästöjä laskettiin syntyvän valtiolle liki 70 miljoonaa euroa.

Mikäli myös lukioiden ja ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistus jää toteututumatta merkitsee se 190 miljoonan euron säästöistä luopumista.

Aiemmat säästöt yhä työn alla 

Vaikka yhteensä 260 miljoonan euron säästöt peruttaisiin kokonaan koulutuksen järjestäjät joutuvat yhä laskemaan rahansa tarkkaan. Jo aiemmin tällä hallituskaudella tehtyjen säästöpäästösten toteuttaminen tuottaa yhä tuskaa oppilaitoksille.

Esimerkiksi lukioiden valtiolta saama rahoitus putoaa liki 100 miljoonaa euroa eli noin 13 prosenttia ensi vuoteen mennessä. Niukat ajat siis jatkuvat.

- Kyllä se tehostamista tarkoittaa edelleenkin, millä tiellä ollaan oltu jo monta vuotta, kertoo Laukaan lukion rehtori Helinä Patana.

Kunnille suuri vastuu

Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta patistaa yhä kuntia yhteistyöhön vaikka opetusministeriöltä ei tulekaan uusia ukaaseja.

- Olemme viestitäneet koko tämän prosessin ajan, että huolimatta siitä miten näille lakiesityksille käy, meidän mielestä on syytä keskustella kunnissa siitä, että miten pystytään turvaamaan tämä toisen asteen koulutus nuorille kaikkialla Suomessa.

- Nyt minun mielestä kunnilla on hyvä mahdollisuus käyttää tätä omaa päätäntävaltaa ja pohtia sitä, että miten tämä koulutus parhaiten järjestetään sen nuoren näkökulmasta ja myös siitä näkökulmasta, että kuntien elinvoima voi säilyä.

Lisärahaa ei luvassa jatkossakaan

Hallitus joutuu lähipäivinä päättämään, että vetääkö se toisen asteen koulutuksen rahoituslain pois eduskunnasta. Opetusministeriössä selvitetään parhaillaan, voidaanko lakia edes yrittää viedä erillisenä läpi. Näin murenisi jälleen yksi hallituksen rakennepaketin palasista.

Rahakkaita aikoja koulumaailmaan on turha odottaa vaikka hallituksen koulutuspolitiikkaa kärkevästi arvostellut keskusta pääsisi puoluekannatuskyselyjen paalupaikalta pääministeripuolueeksi. Keskustan koulutustustyöryhmän puheenjohtajalta, Tuomo Puumalalta ei irtoa suuria lupauksia.

- Raha tuskin lisääntyy jatkossakaan, mutta jos saataisiin tämä leikkausten näivettämisen kierre loppumaan, niin siinä on jo kova tavoite.