Työryhmä selvitti, miksi lupahakemukset jumittuvat byrokratiaan

Selvitysmies Lauri Tarastin työryhmä esittää liki pariakymmentä toimenpidettä elinkeinohankkeiden lupaprosessien sujuvoittamiseksi. Raportin mukaan valtaosa hankkeista jumiutuu jo lupaprosessin alkupäähän. 

talous

Tarastin mielestä yksi tärkeimmistä tänään esitetyistä uudistuksista on ennakkoneuvottelujen järjestäminen luvan hakijan ja viranomaisten välillä.

Ennakkoneuvottelujen myötä hakija tietäisi tarkkaan, mitä selvityksiä tarvitaan ja kauanko niiden käsitteleminen lupahallinnossa vie aikaa.

– Jos on etukäteen sovittu mitä selvityksiä tarvitaan ja miten lupaprosessissa edetään se nopeuttaa päätöksiä, Tarasti sanoo.

Hänen mukaansa viranomaisille kiikutetaan paljon vajavaisesti täytettyjä lupahakemuksia. Niitä sitten täydennellään ja aikaa kuluu.

– Yksi tärkeä seikka on sähköisen asioinnin tehostaminen.

Lupapäätöksiä voi joutua odottelemaan jopa viisi vuotta tai enemmänkin. Raportin mukaan uudistuksia tarvitaan paitsi lupien käsittelyyn myös valitusprosesseihin. Tarasti esittää ympäristölupakäsittelyihin yhden luukun periaatetta.

– Näitä prosesseja on niin paljon päällekkäin ja rinnakkain että niitä täytyy pystyä yhdistämään.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) pitää raporttia hyvänä pohjana prosessien uudistamiselle.

– Tämä on juuri sitä byrokratian purkua.

Laasonen nostaa esiin Äänekosken lupapilotin hyvät kokemukset. Siellä pystyttiin käsittelemään ennätysajassa ison biotuotetehtaan luvitus. Ennakkomenettely on nyt tarkoitus laajentaa koko maahan, Laasonen sanoo.

– Työ näiden esitysten pohjalta alkaa välittömästi. Me ollaan kyllä tehtykin jo näitä uudistuksia pitkin matkaa.

Lupaprosessit jumittavat mahdollisia investointihankkeita eri arvioiden mukaan sadoista miljoonista jopa miljardeihin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus