Pohjoismaat tiivistävät puolustusmateriaaliyhteistyötä

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) mielestä ensimmäistä Nordefco-sopimus on konkreettinen esimerkki pohjoismaisen puolustusyhteistyön syventymisestä.

Puolustusministeri Carl Haglund saapumassa valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisiin Helsingin Säätytalolla maanantaina 2. maaliskuuta. Kuvassa oikealla on puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tanskan, Suomen, Norjan ja Ruotsin puolustusministerit ovat tiistaina allekirjoittaneet puolustusmateriaaliyhteistyötä koskevan valtiosopimuksen.

Suomen puolesta sopimuksen allekirjoitti puolustusministeri Carl Haglund (r.)

Tämä on ensimmäinen Pohjoismaisen puolustusalan yhteistyön (Nordefco) valtiosopimus.

Alasopimukset mahdollistavat pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisen ja luovat edellytykset yhteisille puolustusvälinehankinnoille sekä parantavat hankintojen kustannustehokkuutta, iloitsee puolustusministeri Haglund.

Alasopimusten tarkoituksena on myös yhtenäistää pohjoismaiden viranomaismääräyksiä. Puolustusministerin mukaan samalla parannetaan puolustusvälineiden yhteensopivuutta sopijamaiden välillä ja maiden huoltovarmuutta.

Allekirjoitettua valtiosopimusta sovelletaan kahden tai useamman sopimuspuolen välillä rauhan tai kriisin aikana. Lisäksi se mahdollistaa myös Suomen kahdenvälisen yhteistyön Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa.