1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

STT: Henriksson yrittää edelleen saada ILO 169 -sopimuksen läpi eduskunnassa

ILO 169 -sopimuksen ratifiointi yritetään vielä saada läpi eduskunnassa, kertoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) STT:lle. Henriksson päätti tiistaina iltapäivällä vetää saamelaiskäräjälakiehdotuksen pois eduskunnasta.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Anna-Maja Henriksson (r) kertoi STT:lle tiistai-iltana, että ILO 169 -sopimuksen ratifiointi yritetään vielä saada läpi eduskunnassa.

Tiistai-iltapäivänä Henriksson päätti vetää saamelaiskäräjälain pois eduskunnasta, sillä eduskunta linjasi saamelaismääritelmästä hallituksen esityksen ja saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti.

Vielä tiistai-iltapäivänä Henriksson ei ollut päättänyt, mitä hän tekee alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO-sopimuksen suhteen.

Päätös kypsyi kuitenkin iltaan mennessä.

– ILO-sopimus ei edellytä saamelaisten määritelmän ratkaisemista, Henriksson perusteli ratkaisuaan STT:lle.

Äänestys perjantaina

Yle Sápmin tietojen mukaan eduskunta äänestää ILO-sopimuksen ratifiointiehdotuksesta perjantaina.

– Pitää muistaa se, että oppositio, siis Keskusta ja Perussuomalaiset, ovat ehdottaneet, että ILO:nkin pitäisi kaatua ja raueta, Henriksson sanoi Yle Sápmille tiistai-iltapäivänä.

– Itse näkisin kuitenkin, että siinä olisi lisäarvo myös saamelaisille ja ainakin vielä pidän siitä kiinni, että viedään ILO loppuun asti. Se olisi suuri asia Suomelle ja saamelaisille, Henriksson lisäsi tuolloin.