Uudet Snowden-paljastukset: Uusi-Seelanti vakoilee Kiinaa ja muita Aasian valtioita

Uuden-Seelannin massavalvonta on huomattavan laajaa, tuoreista tiedoista ilmenee. Uutistoimisto Reuters katsoo paljastusten vihjaavan, että Uusi-Seelanti vakoilee ystäviään Yhdysvaltain puolesta.

Ulkomaat

Keskiviikkona julkaistujen tietojen valossa Uuden-Seelannin sähköinen vakoilu ulottuu sen suurimmasta kauppakumppanista Kiinasta aina Etelämantereelle asti.

Uusimmat tietovuotaja Edward Snowdenin julkaisemat dokumentit paljastavat, että Uuden-Seelannin vakoilupalvelu kerää dataa noin kahdeltakymmeneltä valtiolta, mukaan lukien Kiinalta, Japanilta, Pohjois-Korealta ja Iranilta, joista monet ovat sen läheisiä kauppakumppaneita.

Tuoreiden tietojen mukaan Uuden-Seelannin tiedustelupalvelun GCSB:n (engl. Government Communications Security Bureau) keräämä data on välitetty eteenpäin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle sekä Australian, Britannian ja Kanadan tiedustelupalveluille, jotka ovat osa niin sanottua "viiden silmän" valvontaverkkoa. Asiakirjat on päivätty vuoden 2013 huhtikuulle.

New Zealand Herald -sanomalehden sekä The Intercept -verkkosivun julkaisemien asiakirjojen mukaan Uusi-Seelanti on lisännyt massavalvontaansa viime vuosina.

Tutkiva toimittaja Nicky Hager, joka on tehnyt yhteistyötä asiakirjoja julkaisseiden medioiden kanssa, sanoi TV One -televisiokanavalle, että on vaikea uskoa Uuden-Seelannin harjoittavan korkean teknologian massavakoiluoperaatioita muita maita vastaan vain sen itsensä vuoksi.

– Ainoa järkevä syy, miksi me (Uusi-Seelanti) teemme näin, on tehdäksemme meiltä vaaditun osamme tai ollaksemme Yhdysvaltain liittolaisten joukossa, Hager sanoi.

Paljastukset koskien maan valvontaa sen suurinta kauppakumppania Kiinaa ja neljänneksi tärkeintä kauppakumppania Japania kohtaan vihjaavat, että Uusi-Seelanti vakoilee ystäviään Yhdysvaltain puolesta.

Asiakirjojen joukossa on NSA:n arvio GCSB:n operaatioista, jossa sanotaan, että Uusi-Seelanti on "erityisen avulias kyvyssään tarjota NSA:lle valmis pääsy alueille ja maihin – –, jotka ovat Yhdysvalloille vaikeita päästä käsiksi".

Uusi-Seelanti on vakoillut muita maita kaappaamalla satelliittien kautta kulkevia viestejä Waihopain salakuuntelukeskuksensa avulla sekä käyttäen hyväkseen maiden sisäisiä tieto- ja televerkkoja salaisista kuuntelupisteistä maan suurlähetystöissä ja konsulaateissa.

GCSB ja pääministeri John Keyn kanslia kieltäytyivät kommentoimasta tuoreita paljastuksia, New Zealand Herald ja The Intercept kertovat. Myöskään uutistoimisto Reuters ei saanut välitöntä vastausta.

GCSB:ltä on kielletty Uuden-Seelannin asukkaiden vakoilu, ellei se ole saanut erillistä lupaa auttaakseen muita viranomaisia, mutta GCSB:llä ei ole laillista estettä ulkomaihin kohdistuvaan tiedusteluun lainsäädännön puolesta.

Lähteet: Reuters