Pharrell Williams ja Robin Thicke plagioivat Marvin Gayea – yli 7 miljoonan dollarin korvaukset

Blurred Lines -hitin katsottiin pohjautuvan liiaksi Gayen vuoden 1977 kappaleeseen Got to Give it Up.

Nona Gaye. Kuva: Reuters-TV

Edesmenneen soul-laulajan Marvin Gayen perikunta on voittanut oikeudenkäynnin poptähtiä Robin Thickea ja Pharrell Williamsia vastaan liittyen heidän hittiinsä Blurred Lines. Thicke ja Williams joutuvat maksamaan perikunnalle 7,4 miljoonaa dollaria eli noin 6,9 miljoonaa euroa.

Los Angelesin piirikunnan oikeus katsoi tarkkaan seuratussa oikeudenkäynnissä, että osia Gayen vuoden 1977 hitistä Got to Give it Up käytettiin Thicken ja Williamsin kesän 2013 listahitissä Blurred Lines.

Oikeus myönsi Gayen perikunnalle neljä miljoonaa dollaria vahingonkorvauksena ja lisäksi 3,4 miljoonaa dollaria tuotoista, jotka oikeus katsoi Thicken ja Williamsin saaneen hyödynnettyään Got to Give it Upia vastoin tekijänoikeuksia.

Muut Gayen perikunnan oikeuteen haastamat osapuolet, kuten rappari T. I. sekä useat levy-yhtiöt, saivat vapautuksen syytteistä.

Gayen tytär Nona Gaye halasi asianajajaansa ja itki, kun tuomio luettiin viikon kestäneen oikeudenkäyntiprosessin päätteeksi, jossa uppouduttiin tekijänoikeuksien ja musiikin tekemisen vaikeaselkoiseen maastoon.

Gayen perikunnan kanne siteerasi otteita Thicken antamista lehtihaastatteluista, joissa hän julkisesti myönsi hyödyntäneensä Got to Give it Upia tuottaessaan ja äänittäessään omaa hittiään.

Thicke sanoi myöhemmin lausunnoissaan olleensa kappaleensa kivuttua listaykköseksi kipulääkkeiden ja alkoholin takia sekaisin ja liioitelleensa osallisuuttaan kappaleen kirjoittamiseen.

Thicke ja Miley Cyrus esittivät provokatiivisesti maailmanlaajuiseksi hitiksi nousseen Blurred Linesin vuoden 2013 MTV Video Music Awards -gaalassa, josta nousi valtaisa kohu ja joka nosti Cyruksen poptaivaan yhdeksi puhutuimmista tähdistä.

Kappaleen tuottanut Pharrell Williams myönsi oikeudessa olleensa Marvin Gayen musiikin fani lapsesta saakka, mutta sanoi valan alla, että Blurred Lines ja Got to Give it Up olivat samanlaisia ainoastaan genrensä puolesta.

– Viimeinen asia, minkä haluat tehdä luovana artistina, on ottaa jotain, joka kuuluu jollekin toiselle, kun rakastat häntä, Williams todisti oikeudessa.