1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Japani kiusaantui entisen pääministerinsä Krimin-vierailusta

Yukio Hatoyaman mielestä Japanin ulkomaansuhteiden hoito ei ole istuvan hallituksen yksinoikeus. Hän on aiemmin saanut moitteet matkastaan Iraniin.

Japanin entinen pääministeri Yukio Hatoyama valokuvattuna Soulissa, Etelä-Koreassa, vuonna 2011. Kuva: Jeon Heon-Kyun / EPA

Japanin hallitus pitää maansa entisen pääministerin Yukio Hatoyaman vierailua Krimin niemimaalla ajattelemattomana tekona.

– Poliitikolle, joka aiemmin toimi pääministerinä, se on todella huonosti harkittua toimintaa, sanoi hallitussihteeri Yoshihide Suga tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Hatoyama sanoi haluavansa nähdä omin silmin, miten krimiläiset nyt voivat.

Miljardööri Hatoyama, joka oli pääministerinä vain yhdeksän kuukautta vuosina 2009–2010, on Japanin ja Venäjän ystävyysseuran puheenjohtaja.

Hän matkusti tiistaina Krimille, vaikka Japanin hallitus oli arvostellut hänen aiettaan. Diplomatia ei  ole istuvan ulkoministerin yksityisaluetta, Hatoyama perusteli.

Omatoimista diplomatiaa hän on harrastanut aiemminkin: vuonna 2012 hän matkusti Iraniin neuvottelemaan sen ydinohjelmasta vastoin Japanin hallituksen tahtoa.

Hatoyama selitti Krimin-matkaansa halulla varmista henkilökohtaisesti, että Krimin asukkaat todella olivat itse pyrkineet liittämään alueensa Venäjään. Hän sanoi myös haluavansa nähdä omin silmin, miten he nyt voivat. Matkallaan hän myös tapaa Krimin nykyistä johtoa.

Krim siirtyi vuosi sitten virallisesti Ukrainan vallasta Venäjän valtaan. YK:n yleiskokouksen enemmistö ja muun muassa EU ovat tuominneet Venäjään liittämisen laittomana.