1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja eroaa tehtävistään saamelaismääritelmän takia

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi on pyytänyt eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävistä. Syyksi saamelaiskäräjien tiedotteessa nimetään se, että eduskunta ei hyväksynyt kompromissisaamelaismääritelmää. Näkkäläjärvi ei edelleenkään seiso ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin takana, vaikka oikeusministeri päätti tiistaina, ettei vedä ratifiointiehdotusta pois eduskunnasta.

politiikka
Ságadoallit jienasteami maŋŋá 10.3.2015
Saamelaiskäräjien puheenjohtajat eduskuntatalon edessä tiistaina.Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi on pyytänyt eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävistä.

Näkkäläjärvi on pyytänyt saamelaiskäräjiltä ja valtioneuvostolta eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan tehtävistä ja kaikista muista saamelaiskäräjien puheenjohtajana.

Saamelaismääritelmä syynä eroanomukseen

Saamelaiskäräjien tiedotteen mukaan Näkkäläjärven eropyynnön syynä on se, että eduskunta ei hyväksynyt hallituksen esitystä saamelaismääritelmäksi.

Näkkäläjärven mukaan eduskunnan päätös säilyttää nykyinen saamelaismääritelmä vaarantaa saamelaisten alkuperäiskansa-aseman.

– En koskaan kuvitellut, että jättäisin saamelaiskäräjät tällaisella tavalla ja näin ikävissä tunnelmissa. Tulin saamelaiskäräjille tarkoituksenani luoda saamelaisille parempaa tulevaisuutta, mutta eduskunta on tehnyt nämä tavoitteet tyhjäksi. Olen hyvin pettynyt, surullinen ja vihainen. Lähtö ei ole kunniakas, mutta voin ainakin sanoa että minulla on saamelainen identiteetti, arvot ja periaatteet jäljellä, Näkkäläjärvi kirjoittaa blogissaan.

Näkkäläjärvi ei edelleenkään tue ILO-sopimuksen ratifiointiehdotusta

Blogikirjoituksessaan Näkkäläjärvi kirjoittaa, ettei edelleenkään seiso ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin takana, vaikka oikeusministeri päätti tiistai-iltana, ettei vedä ratifiointiehdotusta pois eduskunnasta.

– Suurin erikoisuus on kenties se, että muutama saamelaiskäräjäjäsen (jotka eivät edes käy juurikaan kokouksissa) ovat vedonneet, että Suomi ratifioisi ILO 169 -sopimuksen ilman mitään reunaehtoja. Melkoinen Ilo-rykimä on kalkkiviivoilla iskenyt joihinkin saamelaisiin. Metsää ei nähdä puilta. Minä en voi tässä tilanteessa suositella, että Suomi ratifioisi ILO 169 -sopimuksen, koska se on arvojeni ja yleiskokouksen päätöksien vastaista, Näkkäläjärvi kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

– ILO 169 -sopimus ja saamelaiskäräjälain uudistus on nivottu yhteen myös hallituksen esityksessä ILO 169 -sopimuksen ratifioimiseksi. Jos Suomi ratifioisi nyt sopimuksen, se pesisi kätensä ja voisi kansainvälisillä areenoilla kehua omaa erinomaisuuttaan alkuperäiskansaoikeuksien edistämisessä ratifioidessaan sopimuksen.

Näkkäläjärven mielestä sopimuksen ratifiointiin vetoavat pelaavat suoraan niiden pussiin, jotka vastustavat saamelaisia alkuperäiskansana.

Sanila-Aikio ja Paltto hoitavat puheenjohtajan tehtäviä

Saamelaiskäräjien hallitus ja täysistunto kokoontuvat mahdollisimman pian ja sillä välin puheenjohtajan tehtäviä hoitavat varapuheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio ja Heikki Paltto.

Klemetti Näkkäjärvi toimi saamelaiskäräjien puheenjohtajana vuodesta 2008 lähtien. Hän on ehdolla eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä RKP:n listalta.

Lue seuraavaksi