Synnytys ajaa yhä useamman pelkoklinikalle

Synnytyskokemus on jokaiselle naiselle erilainen. Toisille tilanteesta jää vain hienoja muistoja, mutta joillekin kokemus aiheuttaa suuria pelkotiloja. Niitä on alettu käsitellä viime vuosina hyvin näkyvästi ja asiakasmäärien kasvu on huomattu myös pelkopoliklinikoilla.

Kotimaa
Raskaana oleva nainen istuu sohvalla sydäntyyny kainalossaan.
Katariina Luoma / Yle

Satakunnan keskussairaalan pelkopoliklinikka perustettiin jo kymmenen vuotta sitten. Synnytysosaston ylilääkäri Merja Huttunen on huomannut, että pelkopolin ovi on käynyt viime vuosina entistä tiiviimpään tahtiin.

– Potilaita käy lisääntyvässä määrin. Tällä hetkellä heitä otetaan vastaan maksimimäärä, eli viisi viikossa.

Käsittelemätön kokemus kasvattaa pelkoja

Pelkopoliklinikalla kätilöt keskustelevat äitien ja joskus myös isien kanssa synnytykseen liittyvistä ajatuksista. Ensisynnyttäjät pelkäävät tulevaa, koska eivät tiedä mitä odottaa. Suurin osa asiakkaista on kuitenkin uudelleensynnyttäjiä.

– Heidän pelkonsa perustuu usein huonosti menneeseen synnytykseen. Joskus ongelmana on se, että asiaa ei ole käsitelty riittävästi tai heidän toiveitaan ei ole huomioitu edellisessä synnytyksessä.

Ainakin puolella pelko helpottaa

Merja Huttunen arvioi, että yli puolet pelkopoliklinikalla käyvistä äideistä synnyttää hyvillä mielin alakautta, kun on saanut käsiteltyä asiaa kätilöiden kanssa.

– Vaikka lopputuloksena olisikin leikkaus, olisi pelkotiloja silti hyvä käsitellä. Mielestäni alatiesynnytykseen kannattaa ainakin pyrkiä, sillä se on useille äideille vapauttava ja helpottava kokemus.