1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sápmi

Saamelaiskäräjien varapuheenjohtajat eivät aio erota saamelaiskäräjiltä

Saamelaiskäräjien varapuheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio ja Heikki Paltto jatkavat saamelaiskäräjien toimissaan. Samalla saamelaiskäräjien ILO-linja on muuttumassa. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi ilmoitti tänään, että pyytää eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan toimesta ja muista saamelaiskäräjien luottamustoimista.

Kuva: Kaija Länsman / Yle
Tekijät

Saamelaiskäräjien ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio on surullinen puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärven eroilmoituksen vuoksi, mutta ei itse aio lähteä saamelaiskäräjiltä.

Näkkäläjärvi pyysi tänään eroa saamelaiskäräjien puheenjohtajan toimesta ja muista saamelaiskäräjien luottamustoimista. Syynä on se, että saamelaismääritelmän uudistaminen kariutui.

– Tietysti ymmärrän häntä todella hyvin. Hän on todella kovan työn tehnyt näiden kahdeksan vuoden aikana ja erityisesti näiden kolmen vuoden aikana.

Sanila-Aikio näkee, että Näkkäläjärven teko on mielenilmaus Suomen valtion suuntaan.

– Tämä on sellainen statement Suomen valtion suuntaan. Minun mielestäni me olemme raataneet ja erityisesti Näkkäläjärvi on tehnyt erittäin hyvää työtä meidän lakihankkeidemme eteen, mutta ymmärrän hyvin, että eilen saimme sellaisen signaalin eduskunnasta, että saamelaiskäräjillä ei ole kunnollista tukea Suomen eduskunnalta. Minä ymmärrän erittäin hyvin, mutta tämä on valitettavaa.

Myös Paltto aikoo jatkaa

Saamelaiskäräjien toinen varapuheenjohtaja Heikki Paltto jakaa Sanila-Aikion tuntemukset.

– Ei ollut mikään uutinen, että Näkkäläjärvi eroaa, mutta ymmärrän, että hän on väsynyt ponnisteltuaan pitkään näiden lakihankkeiden eteen.

Paltto aikoo myös itse jatkaa saamelaiskäräjillä.

– Äänestäjät ovat minut valinneet toimeeni ja sen vuoksi koen velvollisuudekseni jatkaa. Saamelaiskäräjälakiesityksen kaatuminen oli tietysti merkittävä asia saamelaisille, mutta meidän täytyy hyväksyä tilanne ja jatkaa eteenpäin, Paltto kuvailee.

Saamelaiskäräjien ILO-linjaus on muuttumassa

Saamelaiskäräjien tämänhetkinen virallinen linja on, että ILO-sopimusta ei voi ratifioida, jos hallituksen esitystä uudeksi saamelaiskäräjälaiksi ei hyväksytä.

Linja näyttää kuitenkin olevan muuttumassa. Oikeusministeri päätti eilen, että vaikka veti saamelaiskäräjälakiehdotuksen pois eduskunnasta, niin ILO-ehdotusta hän ei vedä pois.

– Olen saanut sellaisen signaalin joiltakin saamelaiskäräjien jäseniltä, että ILO-sopimus täytyisi viedä loppuun asti ja minä myös olen sillä kannalla, Sanila-Aikio sanoo.

– Minä tuen ILO-ratifiointia. Ajattelen etenkin nuoria ja tulevaisuutta. Nuorien takia ratifiointi pitää tehdä, Paltto sanoo.

Sanila-Aikio ei vielä osaa arvioida mitä eduskunta päättää perjantaina, kun se äänestää ILO-sopimuksen ratifioinnista.

– Siitähän ei vielä tiedä mitä eduskunta tekee ja mitä se päättää. Minä haluan meidän kolttasaamelaisten puolesta nähdä tämän prosessin loppuun asti kun olemme päässeet näinkin pitkälle.

Sanila: Kehoitan saamelaiskäräjien jäseniä olemaan aktiivisia

Mitä Näkkäläjärven ilmoitus merkitsee, Tiina Sanila-Aikio?

– Nyt täytyy tietysti hoitaa asioita eteenpäin, mitä meille nyt on edessä ja me toisen varapuheenjohtajan Heikki Palton kanssa hoidamme näitä asioita. Kehoitan myös saamelaiskäräjien jäseniä olemaan aktiivisia.

Mitä itse aiot tehdä?

– Tietysti olen prosedyyrissä se seuraava ihminen tässä. Tietysti kuuntelen toista varapuheenjohtajaa, saamelaiskäräjien hallitusta ja saamelaiskäräjien jäsenien kantaa asioissa.