Australian pääministeri: Alkuperäisväestön syrjäytyminen on oma valinta

Tony Abbott ei ymmärrä, miten syvälle aikaan ja paikkaan aboriginaalien juuret ulottuvat, sanoo jopa hänen oma neuvonantajansa.

Ulkomaat
Tony Abbott
Tony Abbott 3. maaliskuuta.Lukas Coch / EPA

Australian pääministeriä Tony Abbottia on ryöpytetty kotimaassaan – jopa hänen omiensa joukossa – lausunnosta, jonka mukaan köyhissä syrjäisissä yhteisöissä asuva alkuperäisväestö on valinnut itse elämäntapansa eikä valtion kuulu tukea sitä.

Abbott on ilmoittanut kannattavansa suunnitelmaa, jonka mukaan valtio lakkaa tukemasta yli sataa syrjäistä aboriginaaliyhteisöä. Länsi-Australian suunnitelman mukaan yhteisöissä elävät yli tuhat ihmistä siirretään pois asuinalueiltaan.

– Veronmaksajien tehtävä on tarjota järkevät palvelut järkevään tapaan. Emme voi jatkuvasti rahoittaa elämäntyylivalintoja, jotka eivät edistä sellaista yhteiskunnallista osallistumista, joka kaikilla kuuluisi olla, Abbott perusteli.

Jopa Abbottin oma aboriginaalikysymysten neuvonantaja Warren Mundine pitää kannanottoa onnettomana. Aboriginaalit eivät ole vain päättäneet mennä asumaan jonnekin pensaikkoon, vaan heillä on tuhansien vuosien kotiseutusuhde asuinalueisiinsa, Mundine sanoo.

– Kyse on heidän elämästään, heidän ytimestään, heidän kulttuurinsa syvimmästä olemuksesta, Mundine sanoi.

Aboriginaalien edustajat ja oppositio ovat vaatineet Abbottilta anteeksipyyntöä, mutta hän on puolustautunut sanomalla, että hänen lausuntonsa oli realistinen.

– Jos sinä tai minä päätämme elää jossakin hyvin syrjässä, missä määrin voimme edellyttää, että veronmaksajien on pakko tukea saamiamme palveluja? Abbot toisti.

Konkreettisina ongelmina hän luetteli muun muassa sen, että lapsia on liian vähän kokonaisen luokan muodostamiseksi ja opettajia on lähes mahdoton saada lähtemään syrjäseuduille. Myös töiden löytyminen satojenkaan kilometrien säteeltä on epärealistinen oletus, Abbott sanoi.

Jälleen kerran valtaapitävät haluavat päättää aboriginaalien parhaasta kysymättä heiltä itseltään.

Päätoimittaja Michael Gordon

Aboriginaalien johtoon kuuluva Noel Pearson kysyy, mitä konkreettista viranomaiset sitten tarjoaisivat, jos ihmiset revittäisiin sukunsa sijoilta. Abbottilla ei ole mitään tulevaisuudensuunnitelmaa ihmisille, joiden yhteisöt suljettaisiin, Pearson huomauttaa.

– Kuka heidät toivottaa tervetulleiksi pikku- ja esikaupunkeihin ja Australian sosioekonomiseen valtavirtaan? Pearson tiedusteli.

Aboriginaaleja valmistautumassa perinteisiin seremonioihin.
Aboriginaaleja valmistautumassa perinteisiin seremonioihin Northern Territoryn aluella heinäkuussa 2014. Dan Peled / EPA

The Sydney Morning Herald -lehden päätoimittaja Michael Gordon puuttuu omassa kommentissaan toiseen näkökulmaan: jälleen kerran valtaapitävät haluavat päättää aboriginaalien parhaasta kysymättä heiltä itseltään ja tarjoamalla sitten näennäistä neuvonpitoa päätöksen toimeenpanotavasta.

Syrjäisten yhteisöjen elinkelpoisuutta on hänen mukaansa kyllä pakko tarkastella, mutta aboriginaalien kuuluu olla mukana alusta asti. "Me tiedämme parhaiten" -politiikka on aina tuottanut vain katastrofaalisia tuloksia, Gordon kirjoittaa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset